Стрелец А* е прекалено претенциозен към храна

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Централната част на галактиката в рентгеновия и инфрачервения диапазон със Стрелец А* в центъра – обобщени резултати от петседмичните наблюдения на този регион от „Чандра”.
© NASA/Umass/D.Wang et al.
Антония Михайлова

Колкото по-малко черната дупка поглъща вещество, толкова по-слабо е излизащото от околностите й светене в рентгеновия диапазон. Космическият телескоп „Чандра” на НАСА, изглежда, най-сетне е разбрал защо централната свръхмасивна черна дупка в Млечния път в този смисъл изглежда доста неящна.

Обектът, който се намира на 26 000 светлинни години от нас, се оказа доста претенциозен – само 1% от газа, попадащ в зоната на доминиране на привличането на свръхмасивната черна дупка, попада зад хоризонта на събитията, тоест поглъща се от дупката. А основната част се изхвърля навън.

„Ние мислим, че повечето големи галактики имат свръхмасивна черна дупка в центъра, но те са прекалено далечни от нас, за да можем подробно да изучим движението на материя в техните околности”, пояснява Даниъл Уанг от Масачузетския университет в Амхърст, водещ автор на изследването.

Какво кара свръхмасивната черна дупка Стрелец А* да изхвърля газ, а не да го поглъща? Както отбелязват астрономите, основната част от този газ днес е звездният вятър от разположени недалече от черната дупка млади сини звезди, интензивно губещи повърхностните си слоеве. По химически състав този газ е повече или по-малко близък към стандартното меню на черните дупки в други галактики. Но той силно се различава от тях по температура – той е горещ, а и има прилична собствена скорост.

© NASA / Umass / D.Wang et al., IR, NASA / STScI

„Основната част от газа трябва да бъде изхвърлена, за да бъде в състояние да стигне до черната дупка – подчертава Фен Юан, един от авторите на изследването. – Стрелец А* определено се сблъсква с това, че не е в състояние да преглътне голяма част от „прехраната” си.

И наистина, за да може газът да приближи хоризонта на събитията, той трябва да премине през акреционния диск, където, колкото е по-близо до черната дупка, толкова по-малък импулс има и толкова по-ниска е неговата температура. Но охлаждането и загубата на импулс на една част от газа означава, че тази енергия някъде трябва да отива и именно това обяснява изхвърлянето на основната маса навън.

В галактиките с активни свръхмасивни черни дупки от рода на далечни квазари, основен източник на газ вероятно не е звездният вятър. Тамошните дупки поглъщат нормален звезден газ, почти неподвижен и доста студен.

Отчет за изследването е публикуван в сп. Science, а с кратката му версия можете да се запознаете тук.

Източник: NASА

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори