Тестват „извънземни микроби“ за имунен отговор на Земята

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени създадоха тест за „извънземни микроби“, за да видят какъв ще бъде нашият имунен отговор тук на Земята. Безобидният тестов материал е направен от двойки аминокиселини, известни като пептиди. Изследователи от университети в САЩ тестваха нови двойки, които са открити на метеорити.

В рамките на екзобиологията учените изследват дали животът от Земята е отговорен за следите от аминокиселини, които са открити върху обекти, които влизат в нашата атмосфера. Ако не, може ли Земята да е натрупала градивните елементи на това, което се е превърнало в най-ранните форми на живот от преминаващи метеорити или първични сблъсъци?

Това е един от големите въпроси пред изследователите, но това проучване свежда теорията до неща, които може да станат на Земята.

„Като мисловен експеримент се зачудихме какво би се случило, ако бъдем изложени на микроорганизъм, който е бил извлечен от друга планета или луна, където животът се е развил“, казва професорът по биология от Университета на Ексетър, Нийл Гоу.

Изводите на доклада са забележителни и дори стряскащи още в заглавието му: „Отслабеният имунен отговор на синтетичните екзопептиди могат да предизвикат потенциален риск за биологична сигурност при извличането на екзо-микроорганизми.“ В него изследователите твърдят, че вероятността да приемем някакъв вид екзо-микроби от насрещни астероиди, съвсем не е малка.

Сега, когато експертите идентифицират и други източници на вода и други поддържащи живота хранителни вещества в нашата слънчева система, ние се сблъскваме с възможността да срещнем някакъв вид микроорганизъм, който е достатъчно близо до нашата физиология, за да ни навреди, но достатъчно далеч от познатите ни микроби за да може да бъде ефективно избягван.

В експеримента учените са взели група от 20 аминокиселини и са ги комбинирали в двойки, наречени пептиди. Тяхната цел е била да имитират „предполагаеми протеинови антигени“, така че вредните агенти да са базирани на изграждащи протеини блокове, а не да са примерно вируси или бактерии. И за да направят това, те излизат извън така наречените „канонични пептиди“ – тези, които откриваме на Земята и които се комбинират редовно, така че да правят нови пептиди.

„Тествахме имунния отговор на Т-клетките на имунната система на бозайници спрямо протеинови антигени, които включват необичайните аминокиселини изовалин и α-аминоизобутирова аминокиселина. Тези аминокиселини са били открити в голямо количество от въглеродни метеорити, но са изключително редки в протеомите на земните организми “, обясняват учените.

Резултатите не били обещаващи:

„Нашите анализи, базирани на отговорите на CD8 + Т клетки на тези екзопептиди, показват, че антигенното разцепване, преработката и последващото Т активиране на клетките вече са настъпили, но са по-малко ефективни от отговора на контролните пептиди, на които липсват тези аминокиселини. Следователно ние спекулираме, че срещата на предполагаемите екзомикроорганизми с необичаен антигенен репертоар може да представлява имунологичен риск за космическите мисии, целящи да извлекат потенциално биотични проби от екзопланети и луни. „

Изследователите вярват, че тази работа не представлява реална заплаха в реално време, но предупреждават, че астронавтите, приближаващи се към нови среди, където може да има антигени – протеинови или други, трябва да планират и практикуват изключително внимателно действията си, тъй като се променя средата в която работят, като това важи и когато влязат отново в Земната атмосфера след мисия.

Първата стъпка може да бъде разработването на строги дезактиванти, които могат да изчистят костюми и кораби от всички материали на базата на аминокиселини, освен онези, които астронавтите са взели за проба и са защитени в лабораторна среда.

В заключение, учените твърдят, че чрез експеримента те са открили, че „новите“ аминокиселини са предизвикателство за имунната ни система.

Изследването може да помогне на космическите програми да направят планове за избягване на биологично замърсяване.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори