Три жени са вредни за сърцето

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Учените доказаха, че многоженството е опасно за мъжкото сърце.

Учени от Саудитска Арабия изясниха, че полигамните мъже четири пъти по-често от моногамните страдат от сърдечносъдови заболявания. Причината – грижите и неприятностите, свързани с многоженството.

Полигинията, или многоженството, е форма, при която мъжът се намира в брачен съюз едновременно с няколко жени. През 2008 година учените от Аризона изясниха, че многоженството съществено е снижило разнообразието на мъжките хромозоми и е направило по-оскъден генетичния материал, предаващ се по родителска линия.

„Всичките хора произхождат от приматите, които са били изцяло полигамни. В еволюционен смисъл човекът е станал моногамен съвсем наскоро“, казва Майкъл Хамър, един от участниците в изследването, публикувано в сп. PLoS Genetics.

Сега учените от Саудитска Арабия са открили, че полигинията може да доведе до сериозни сърдечносъдови заболявания.

В новото изследване се говори, че мъжете, които си вземат по няколко жени, четири пъти по-често са подложени на проблеми със сърцето в сравнение с тези, които се ограничават с една-единствена избраница.

„Открихме връзка между количеството съпруги и броя заболявания на коронарните съдове“, казва Амин Даула, кардиолог от Изследователския център „Фейсал“ и един от авторите на изследването. Според Даула това може да е свързано с факта, че в полигамните бракове мъжът трябва да издържа няколко домакинства, а това е сложно както финансово, така и емоционално.

В изследването взели участие 687 мъже, които се лекували от сърдечна недостатъчност в пет болници в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства. Сред тях 68% имали по една жена, 19% – по две, 10% – по три, а 3% – по четири. Средната възраст на мъжете била 59 години, повечето от участниците страдали от хипертония и диабет, половината по-рано вече били преживявали сърдечносъдови заболявания.

В хода на изследването учените изяснили, че полигамните мъже 4,6 пъти по-често от моногамните имали риск от свиване на коронарните артерии.

„Известно е, че продължителният стрес в семейния живот повишава риска от коронарни заболявания“, казва Мишел Комаджа, бивш президент на Европейското общество на кардиолозите и един от авторите на изследването. Според учения би било интересно да се проведе изследване за влиянието на полигинията върху количеството сърдечни заболявания сред жените.

Според Корана мъжът, който си взема няколко жени, е задължен да се грижи за всички тях еднакво и по нужния начин. „Вероятно стресът от грижите за няколко съпруги, а понякога – за няколко семейства с деца, е огромен“, разказва Амин Даула.

Но изследователите не открили причинно-следствената връзка между сърдечните заболявания и полигамните бракове. Възможно е други, скрити фактори, като нивото на интимните отношения в брака, хранителните навици или генетиката да играят важна роля в този въпрос.

По-рано британски учени изясниха, че сред жените и мъжете процентът на привържениците на полигамните отношения е доста висок. Едва около половината мъже и толкова жени средно предпочитат един партньор пред няколко.

При това някои експерти твърдят, че еволюционно полигамията е от полза за мъжете, но не и за жените. Тоест полигамните мъже оставят много повече потомство, отколкото моногамните, докато жената не може да ражда деца по-често от веднъж на девет месеца.

Преимуществото за децата от моногамните семейства е в това, че не им се налага да делят таткото с деца, родени от други жени. Изследванията показват, че при многоженството съпругите средно раждат по-малко деца, отколкото в моногамните бракове.

Освен това полигамията може да стане причина за междуличностни конфликти – изследване от 2012 година показало, че в полигамните общества се наблюдават повече насилие, бедност и неравноправие между половете.

Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори