Царството на Луната

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Луната е символът на душата и подсъзнанието, проводник на чувствата и усещанията. Тя управлява човешките реакции на света, затова са й присъщи такива качества като чувствителност, възприемчивост, впечатлителност. Но сама по себе си Луната не излъчва и не твори, а само събира и отразява. Луната е „отговорна” за физическия живот, затова тя и учи, и защитава. Луната символизира жените по принцип, но на първо място майката, която въвежда детето във външния свят, превежда му нормите на обществото, в което му предстои да живее.

Луната символизира вродените рефлекси, подсъзнателните реакции и навици, изработени през детството. Луната също показва типа реакции и поведение на човека, отговорна е за смяната на настроението. От нея зависи потенциалът интуиция на човека и възможните феноменални и сензорни способности.

Именно Луната определя характера на всекидневните събития в човешкия живот, в много случаи отговаря за физическото му състояние, а заедно със Слънцето управлява и общото състояние на здравето. Тя управлява жизнените сили на жените и чувствата на мъжете.

Хората с преобладаващо влияние на Луната изпитват бърза смяна на настроенията. Техните емоции, душевни преживявания надделяват над волята и разума. Лунният тип хора търсят помощ и защита от по-силните по дух. Но в замяна на външната слабост тя открива всички участъци на подсъзнанието до най-дълбоките пластове, изпраща в света на мечтите, обогатява фантазията, оживява въображението, увеличава интуицията, дава пророчески дар.

За най-важни в хороскопа се смятат Слънцето и Луната. От техните качества и положения зависят не само темперамента и характера, но и силата на волята, потенциала за активност, менталност, виталност, здраве, живот и съдба, както като цяло, така и в детайли.

Луната е променлива по природа и сама по себе си не е нито благотворна, нито зловредна. Нейното влияние в хороскопа зависи от положението й в знаците на Зодиака, от дома, в който попада и от конфигурациите й с другите планети и елементи.

При мъжете Луната играе важна роля в първата половина на живота, а Слънцето – във втората. При жените взаимодействието на Луната с останалите планети и елементи играе по-важна роля, отколкото при мъжете.

Луната в кардиналите знаци – Овен, Рак, Везни, Козирог – говори за силно вътрешно безпокойство, неуморима активност, както духовна, така и телесна.

Луната във фиксираните знаци – Телец, Лъв, Скорпион и Стрелец – говори за духовна и телесна слабоподвижност, самонадеяност, своенравие, упоритост, невнимателност, пристъпи на мързел и сънливост, апатия.

Луната в подвижните знаци – Близнаци, Дева, Стрелец и Риби – говори за разсеяност, непоследователност, душевна неуравновесеност, вътрешна дисхармония, трудна концентрация, хаотичност и несистематичност.

Луната в хороскопа е вторият по значение фактор след положението на Слънцето. Слънчевият знак е тази част от вас, която е обърната към света и е видна за околните. Знакът, в който се намира Луната – това е нещото, което виждате вие.

В астрологията Луната отговаря за емоциите, инстинктите, несъзнателното. Ако Слънцето представлява вашата съзнателна воля, то Луната са инстинктивните ви реакции. С други думи, Слънцето определя индивидуалния облик, а Луната – вътрешния свят на личността. Други астролози твърдят, че Слънцето е жизнената сила, Луната – несъзнателното начало. Може да се каже, че Луната представлява тази част от душата ви, която реагира, преди дори да успеете да се замислите.

В много отношения лунната страна на вашата личност е това, което криете. Хората са склонни да осъждат инстинктивното поведение. Затова в определен аспект лунната личност е тази страна от вашата същност, която ви причинява безпокойство, дълбоката ви същност, състояща се от ненавист, ревност, тъга, страх или фантазии, които често не признавате дори пред самите себе си.

Разбира се, това не е пълната картина на влиянието на Луната върху вашата личност. Другата част от лунната ви страна спонтанно изпитва и изразява радост, наслада, реагира на емоции. Това е тази част, която възприема чувствените елементи от живота – аромата на цветята, на тревите след дъжд, приятните усещания, които получавате от топлия душ. Луната е неразривно свързана с това, което може да се нарече ваши реакции на обкръжението, тъй като тази планета покровителства петте сетива – зрение, слух, вкус, обоняние и съзнание.

В астрологията значението на Луната може да се разглежда и езотерично. Луната също символизира детството, младостта, вашите мечти, спомени и минало. Всички тези думи могат да се заменят с едно понятие – вътрешен свят. Често лунната ви страна се изразява в сънищата – в „сънищата наяве”, които пропъждате от себе си, когато се връщате към всекидневните задължения, и нощните сънища, преследващи ви след събуждане.

Тъй като Луната управлява емоционалната сфера, тя влияе на вашето отношение към околния свят и неговото – към вас. През цялата човешка история Луната е изучавана, пред нея са се прекланяли и са я обожествявали. В древните цивилизации лунното божество (обикновено богиня) е приравнявано със Слънцето. В някои религии Луната дори е смятана за по-могъща от Слънцето, защото тя носела мъдрост и духовни знания. Римляните отбелязвали свещен празник на Луната. Името му се е съхранило и досега – английската дума Monday произлиза от Moon day, тоест „ден на Луната”.

Учените и до днес изследват влиянието на Луната върху растителността, приливите, емоциите, раждането, месечните цикли, биоритмите, дори престъпността. Астролозите пък продължават да откриват нови сложни влияния на Луната върху всекидневния ни живот.

Луната променя влиянието на вашия знак, съобщава за нови сили, мотивация, допълнителни черти на характера. Вашата слънчева и лунна личност образуват сплав като в брачен възел. Но понякога настъпва конфликт, при който противоположните страни се сблъскват помежду си.

Ако усещате, че постоянно сте в конфликт със себе си, че вътрешно във вас се борят два различни човека, много вероятно е Слънцето и Луната в хороскопа ви да се намират в напрежение помежду си.

Познай себе си – този девиз на древните гърци е присъствал в храма на бог Аполон в Делфи.

 

Тагове:
Категории на статиите:
Наука

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори