Целомъдреният пояс е мит

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Има един атрибут, за който знаят всички, но вероятно никой не използва. Целомъдреният пояс, който в Средновековието носели красавиците, като връчвали ключа само на законния мъж (и резервния – на любовника), всъщност може да е бил същата рядкост в средните векове, както и днес.

Според професора германист Албрехт Класен (Albrecht Classen) целомъдреният пояс никога не е използван и всички свързани с него истории са не повече от мит. Дори в тъмните средни векове едва ли някой е можел сериозно да разчита на „противосексуалния“ ефект на неговото приложение.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

Ученият смята, че самата идея за използването на целомъдрения пояс се е появила чак в епохата на Възраждането и не е била нищо повече от осмиване на отминалото Средновековие, а като свидетелство може да служи комедията „Робин Худ: мъже в чорапогащи“.

В новата си монография Класен посочва, че дори многобройните „истински“ целомъдрени пояси, изложени в музеите, са изковани доста по-късно. Често те са датирани от XVIII, дори XIX век, когато са ги изработвали за показване на обществеността.

Wikimedia Commons

Wikimedia Commons

В писмени източници историята на целомъдрения пояс се проследява доста далече – и наистина, някои средновековни автори са го използвали като фантастичен детайл от алегория, говорейки за женската невярност и коварство.

Като такъв – твърди историкът – целомъдреният пояс тогава не е съществувал. Излиза, че този атрибут е влязъл в употреба чак в последните десетилетия, вече в качеството на играчка от магазина „за възрастни“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори