Тъмната страна на хумора: защо най-забавните хора често са най-тъжни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Комедиантите и комедийните артисти са наши любимци. Те ни карат да се смеем, но хуморът им има и тъмна страна. Документирано е, че звезди като Робин Уилямс, Джим Кери или Уди Алън са страдали от депресия или биполярни разстройства, понякога с фатални ефекти. Разбира се, не всички комедианти са депресирани, не повече отколкото са да кажем поетите или музикантите, но изглежда има връзка между начина, по който се изразяват емоциите и едно по-тъмно ядро на отчаяние.

За да се смееш истински, трябва да можеш да вземеш болката си и да играеш с нея – Чарли Чаплин.

Каква е връзката между хумора и депресията и как да помогнем на най-забавните си приятели? Хуморът има няколко психологически ползи, но някои от тях идват с обратна тъмна страна.

  1. Да сме забавни и смешни ни помага да се впишем

Тихото момче в клас, което няма приятели пуска невероятен майтап и внезапно се превръща в център на вниманието. То продължава да кара хората да се смеят и намира своето място под слънцето. Това му дава усещане за принадлежност, което не е преживявал никога преди това. Обратната страна на медала е, че това се превръща в толкова силна черта на характера му, че за него е невъзможно да разкрие истинските си чувства, не може да поиска помощ, когато му трябва. Освен това се тревожи, че по-малко смешната му „половина“ може да бъде отхвърлена.

  1. Да сме смешни маскира болката ни

Хуморът може да се използва като маска, която предпазва и двете страни – този който я носи и онези около него – от болката под повърхността. Хуморът може да бъде защитен механизъм, предпазвайки комедианта от нахлуването на други хора в личното им пространство и убеждавайки го, че всичко е наред. Когато използваме хумора по този начин ние всъщност избягваме необходимостта от среща с болката и депресията под повърхността.

  1. Да сме забавни може да ни отклони от това, което трябва да правим

Да караш другите да се смеят е приятно усещане и така може да дава моменти на облекчение от вътрешните ти болки. Когато фокусът е обърнат навън, можеш да избегнеш болката от обръщането навътре и така хуморът предлага бягство от вътрешните проблеми. Използването на хумора по този начин може да е дисфункционално, защото отбягва вглеждането към корените, които причиняват болката и депресията.

Хуморът не винаги се използва по дисфункционален начин, напротив, има много позитивни физични и психични ползи.

  1. Хуморът ни помага да сме по-малко самотни

Когато тълпата се смее на комедийния артист има чувство за споделена история: да, чувствам се по този начин и не знаех, че и други са се чувствали така. Това помага и на двете страни, и на комедианта, и на аудиторията, да чувстват принадлежност.

  1. Хуморът воюва със страха

Променяйки перспективата, хуморът се бори с нещата, от които се страхуваме като ги изважда на светло. Това ни кара да се чувстваме по-готови да се справим с тях. Когато погледнем на страховете си по този нов начин, те изглеждат по-леки, може би дори нелепи. Това е причината хуморът да има тъмен елемент: ако можем да се смеем на трудните неща в живота, можем и да се освободим от страха и да се чувстваме по-способни да се справим.

  1. Хуморът редуцира болката

В някои болници е обичайна практика след хирургична намеса и при прием на лекарства срещу болка пациентите да бъдат облекчавани чрез смях, защото е доказано, че изпитват по-ниски нива на болка от други, които не получават подобни стимули.

  1. Хуморът укрепва имунната система

През 2006 г. изследване водено от Лий Бърк и Станли А. Тан от калифорнийския Университет Лома Линда, открива, че човешкият хормон на растежа, който допринася за имунната система, се повишил с 87% у доброволците, които са гледали хумористично видео.

  1. Хуморът намалява стреса

Смехът активира парасимпатиковата нервна система, обратното на „бий се или бягай“ състояние на ума, в което се намираме, когато сме под стрес. Освобождават се неврохормони като ендорфини, които релаксират тялото.

Така че хуморът носи съществени ползи за здравето и благосъстоянието ни, но понякога се използва като средство за бягство от справянето с по-дълбоки емоционални проблеми. Наслаждавай се на смеха, винаги когато можеш, за по-малко стрес и по-добра имунна система. Дръж под око обаче, най-смешните и забавни хора около себе си, увери се, че те знаят, че могат да споделят с теб по-дълбоките чувства, които се крият зад комедийната им маска.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори