Учен: Те не са зелени човечета, а приличат на хората!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Тиражираният по медии и кино образ на извънземния като малък зелен хуманоид с малко телце и огромна глава по-скоро не съответства на действителността.

Според британски планетолог еволюционните процеси, които са видоизменили населението на нашата планета Земя, са приложими за цялата Вселена. А това значи, че изборът на външен облик за живите организми е много ограничен. Което на свой ред може да означава, че извънземните приличат на хората.

Проф. Саймън Морис от Кеймбриджкия университет смята, че човекоподобни извънземни със сигурност са се появили в процеса на еволюция на някои планети, открити от астрономите и имащи сходство със Земята, пише The Independent.

В новата си книга „Руните на еволюцията“ Морис разсъждава за конвергентна еволюция, когато различни живи организми, попадайки в определени условия,

придобиват еднакъв вид

Например делфините като бозайници и акулите като риби.

„Въпросът е в това да се опитаме да обърнем вниманието на читателя, естествено, много леко и ненатрапчиво, към осъзнаването на този факт: редица важни от наша гледна точка неща, като например сложен образ на мислене, обем на мозъка, наличие на интелект – също са конвергентни. Затова принципно на други планети, подобни на Земята, устройството може да прилича на нашето“, подчертава Морис.

Според него конвергенция, или паралелна еволюция, може да протича не само на нашата планета, но и в Космоса. По такъв начин населението на Земята и населението на която и да е друга планета са се развивали независимо едно от друго, но

по идентичен сценарий

Земята и околната ѝ среда, точно както и други аналогични светове, са създавали практически идентични проблеми и са предлагали сходни начини за тяхното решаване. В резултат човечеството трябва да има много общо със своите разумни съседи във Вселената.

„Безспорно това не означава, че всяко небесно тяло, напомнящо земята, е населено с хуманоиди. Но ако си зададете за цел да отгледате красиво и сложно растение, в резултат със сигурност ще се получи цвете. Ако възнамерявате да създадете свят, то пред вас ще се разкрият само няколко начини да сторите това“, пояснява той.

„Проблемът е много остър: ние, изглежда, не би трябвало да сме сами, но всичко свидетелства само за обратното.

Възможно е извънземните да се крият

както предполага Артър Кларк, или както ехидно отбелязва Стивън Бакстър, да живеем във виртуален свят. Не знам това. Но смея да предполагам, че ние едва сме започнали от нулата да изучаваме тази реалност“, резюмира Морис и добавя, че новата му книга има за цел да събуди интереса и любопитството на читателите.

Впрочем да припомним, че Бойд Бушман, бивш научен сътрудник на аерокосмическата корпорация Lockheed Martin, малко преди смъртта си заяви за съществуването на извънземни. Признанието на възрастния американски учен беше качено в YouTube чак след неговата кончина. На видеото Бушман уверява, че лично е виждал

гости от далечни светове

и разказва за строежа на тяхното тяло. Например той споделя, че извънземните вместо гръбначен стълб имат три хрущяла, променлив брой на ребрата, на ръст са около 1,2–1,3 метра и живеят над 200 години. Те умеят да четат мисли и да общуват телепатично със земляните.

В същото време учените откриват в космическото пространство все по-голямо количество екзопланети, на които може да съществува живот. През 2015 година техният брой надвиши 1500.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори