Учени са озадачени от чудовищно голяма галактика, която внезапно „угасва“

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономите са озадачени от древна галактика от зората на Вселената – която внезапно потъмнява преди милиарди години. Галактиката, известна като XMM-2599, образува огромен брой звезди по времето, когато Вселената е била само на един милиард години. Тогава обаче внезапно е „задушена“ и учените не са сигурни защо.

Преди Вселената да е достигнала два милиарда години, XMM-2599 е успяла да образува маса от над 300 милиарда слънца, пише изследователят Бенджамин Форест в Astrophysical Journal. В своя пик тази чудовищна галактика ражда повече от 1000 слънчеви маси годишно. За сравнение Млечният път образува около една нова звезда годишно.

Изследователите успяват да направят подробни измервания и да изчислят разстоянието с помощта на мощно спектроскопично оборудване, разположено в обсерваторията Кек на Маунакеа в Хавай.

„Това, което прави XMM-2599 толкова интересна, необичайна и изненадваща, е, че тя вече не образува звезди, може би защото е спряла да получава гориво или черната й дупка е започна да действа“, казва Джилиън Уилсън, професор по физика и астрономия.

Въпросът който учените си поставят сега е – какво ще стане с галактиката, когато нейният разцвет е приключил? „Не знаем в какво ще се превърне до наши дни“, продължава професор Уилсън.
„Знаем, че не може да загуби маса. Интересен въпрос е какво се случва около нея. „Дали с течение на времето може гравитационно да привлече близките звездо-образуващи галактики и да се превърне в ярък грозд от галактики?“

Екипът, стоящ зад изследването, е получил допълнително време в обсерваторията, за да разгледа някои от мистериите, които все още остават около XMM-2599.

Изследователският екип открива, че XMM-2599 образува повече от 1000 слънчеви маси годишно в звезди при своя пик на активност – изключително висок темп на образуване на звезди. XMM-2599 може да е потомък на популация от силно образуващи звезди прашни галактики в най-ранната Вселена, които наскоро бяха открити от новите инфрачервени телескопи“, казва Данило Марчезини, доцент по астрономия в университета в Туфтс и съавтор на изследването.

Учените обаче потвърждават, че „еволюционният път на XMM-2599 е неясен. Ние хванахме XMM-2599 в нейната неактивна фаза“, казва Уилсън. Съавторът Майкъл Купър, професор по астрономия в UC Irvine, заяви, че този резултат е голяма възможност за получаване на данни за ранната Вселена.

„Може би през следващите 11,7 милиарда години космическа история, XMM-2599 ще стане централен член на един от най-ярките и най-масивни клъстери от галактики в местната вселена“, каза той. „Алтернативно, тя може да продължи да съществува изолирано. Или бихме могли да имаме сценарий, който се крие между тези два резултата“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори