Учени твърдят, че са открили портал към петото измерение

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Тъмната материя може да е резултат от фермиони, изтласкани в изкривено пето измерение. Тази теория се основава на идея, изложена за първи път през 1999 г., но е уникална в своите открития. Тъмната материя съставлява 75 процента от материята, но никога не е била наблюдавана … все още.

В ново проучване учените казват, че могат да обяснят тъмната материя, като поставят частица, която се свързва с пето измерение.
Докато „изкривеното допълнително измерение“ (“warped extra dimension” или WED) е запазена марка на популярен физически модел, въведен за първи път през 1999 г., това изследване, публикувано в The European Physical Journal C, е първото, което последователно използва теорията, за да обясни дълготрайния проблем на тъмната материя в рамките на физиката на частиците.

Нашите познания за физическата Вселена разчитат на идеята за тъмната материя, която заема по-голямата част от материята във Вселената. Тъмната материя помага на учените да обяснят как работи гравитацията, тъй като много от характеристиките биха се разтворили или разпаднали без „х фактора“ тъмна материя. Въпреки това тъмната материя не нарушава частиците, които виждаме и „усещаме“, което означава, че трябва да има и други специални свойства.

„Все още има някои въпроси, които нямат отговор в рамките на стандартния модел на физиката“, обясняват учените от Испания и Германия в своето проучване. „Един от най-значимите примери е така нареченият йерархичен проблем, въпросът защо бозонът на Хигс е много по-лек от характерната скала на гравитацията. Стандартният модел на физиката не може да побере някои други наблюдавани явления. Един от най-ярките примери е съществуването на тъмна материя. „

Новото проучване се опитва да обясни наличието на тъмна материя с помощта на WED модел. Учените са изследвали фермионни маси, които според тях могат да бъдат предадени в петото измерение чрез портали, създавайки реликви от тъмна материя и „фермионна тъмна материя“ в рамките на петото измерение.

Могат ли пътуващите в измерения фермиони да обяснят поне някои от характеристиките тъмната материя, които учените досега не са могли да наблюдават? „Знаем, че в стандартния модел на физиката няма жизнеспособен кандидат за тъмна материя – казват учените, – така че този факт вече изисква присъствието на нова физика.“

По същество ключова част от математиката създава обемисти маси от фермиони, които се проявяват в така нареченото изкривено пространство от пето измерение. Този джобен „тъмен сектор“ е един от възможните начини да се обясни огромното количество тъмна материя, която досега не е открита, използвайки традиционни измервания, предназначени за стандартния модел на физиката. Фермионите, пресечени през портал към изкривено пето измерение, могат да действат като тъмна материя.

Как бихме наблюдавали този вид тъмна материя, за да я проверим? Към днешна дата това е задържането на много различни теории за тъмната материя. Но всичко, което би било необходимо, за да се идентифицира фермионната тъмна материя в изкривено пето измерение, би бил правилният вид гравитационен вълнов детектор, нещо нарастващо по разпространение по целия свят. Всъщност отговорът на загадката за тъмната материя може да е съвсем близо.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Физика

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори