Учените откриха слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Регионът Тартар, където се намират загадъчните скали. © NASA/ Southwest Research Institute
Ивайло Красимиров

Известно е, че Плутон е студена и скалиста планета. Космическата рентгенова обсерватория „Чандра“ на НАСА наскоро откри слабоенергийно рентгеново лъчение от Плутон, съобщи ЮПИ.

За пръв път открихме рентгенови лъчи, които идват от обект в Кайперовия пояс и установихме, че Плутон взаимодейства със слънчеви ветрове по неочакван начин,

заяви астрофизикът Кери Лис от Лабораторията по приложна физика в университета „Джонс Хопкинс“.

Плутон е най-големият обект в Кайперовия пояс, който е съставен от малки тела, орбитиращи отвъд Нептун.
За феномена се знае отскоро, но той не е съвсем непознат. Газове, обгръщащи астероиди и планети джуджета, могат да взаимодействат със слънчев вятър, т.е. с изхвърлени от Слънцето потоци заредени частици, и да се получи рентгеново лъчение.

Но когато учените създали модел на взаимодействията между тънката атмосфера на Плутон и слънчевите ветрове, използвайки данни, събрани от космическия апарат „Нови хоризонти“, резултатите не съвпаднали с прогнозите. Оказало се, че рентгеновите лъчи от Плутон са по-ярки от предсказаните от модела.

Преди да извършим наблюденията си, учените смятаха, че е малко вероятно да открием рентгеново лъчение от Плутон. Досега най-отдалечените тела с рентгеново лъчение в Слънчевата система бяха пръстените и дискът на Сатурн,

поясни Скот Уок от центъра за астрофизика Харвард-Смитсониън.

Учените са на мнение, че рентгеновото лъчение от Плутон може да се обясни с по-дългата от очакваното опашка, която е подобна на тази на комета и е формирана в резултат на взаимодействието между газове, обкръжаващи Плутон и слънчеви ветрове. Възможно е също междупланетни магнитни полета в Кайперовия пояс да са концентрирали по-голямо от очакваното количество слънчеви частици в район, обкръжаващ Плутон. Резултатите от изследването са публикувани в Icarus. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори