Учените са заинтригувани от странни петна на Уран

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Уран
Ивайло Красимиров

Става дума за пухкави подобни на топки образувания, запълнени с газ. По-конкретно, учените са открили, че тези „гъби“, големи кални „камъни“ от амоняк и вода, може да причиняват странно атмосферно явление на Уран, твърди прессъобщението за изследването.

Гъбите, които са налични и на Нептун, може да носят амоняк в атмосферата на двете планети и да пречат на газа да бъде отрит.

Топките всъщност може да са тайната, поради която учените не могат да открият амоняк в атмосферата на Уран и Нептун – което е странно, защото там изобилства от други газове като метан, например.

Наблюденията от Юпитер обаче показват, че подобни „гъби“ там често могат да транспортират амоняк дълбоко в атмосферата на планетата и да го скриват с облаци, което пречи да бъде открит.

„Космическият кораб Juno показа, че на Юпитер амонякът присъства в изобилие, но като цяло е много по-дълбоко от очакваното – благодарение на образуването на тези топки“, каза планетарният учен Трисан Гийо.

Той представи проучването на изследванията на екипа си на Научния конгрес на Europlanet 2021. „Показвам, че това, което научихме за Юпитер, може да бъде приложено, за да осигури правдоподобно решение на тази мистерия на Уран и Нептун“, добави той.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори