Уникално явление: целувката на Венера и Луната (ВИДЕО)

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Обсерваторията Тейде, разположена на Канарските острови (Тенерифе, Испания), е публикувала видео на рядко явление – покритието на Венера от Луната, наблюдавано в сряда сутринта.

Покритието (окултация, съединение) е наблюдавано в обсерваторията на разсъмване, около 10 минути след изгрева на Луната. Земният спътник се е намирал във фаза 0,02 и е бил различим едва във вид на тънък сърп, до който се е намирала ярката Венера.

Окултациите протичат в моментите, когато някое небесно тяло се озове точно на линията между Земята и друга планета или звезда.

Най-често се наблюдават окултации на Луната с ярки звезди и планети. Например важна роля в астрономията са изиграли окултациите на Луната с квазара 3C 273, които освен останалото, са позволили да се  различи вътрешната му структура.

Нерядко и самите планети и астероиди се озовават на пътя на светлината на звездите. Например окултацията на Плутон със звезди е допринесла за изучаването на неговата атмосфера, по аналогичен начин се определят и размерите на астероиди.

Покрития могат да се наблюдават и извън Земята – например наскоро космическият апарат „Касини“ е запечатал окултацията на една от звездите от пояса на Орион с гейзерите на Енцелад.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Явления

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори