Унищожаваме Вселената само докато я наблюдаваме?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

Знанието е сила, или поне така е прието да се смята. Но според двама американски физици човешкият стремеж към знания може да стартира процеса по унищожаване на Вселената.

Тоест ние (възможно) се приближаваме към гибелта на Вселената, просто като я наблюдаваме. Лорънс Краус от университета „Кейс Уестърн Ризърв“ в Кливланд, щата Охайо, и колегата му Джеймс Дент твърдят, че наблюденията на астрономите са ускорили процеса по унищожение на Вселената в последните десетилетия.

Те смятат, че причина за това е опитът да се измери тъмната енергия – тайнствената сила, която отдалечава галактиките една от друга.

Изследователите, които за първи път предложили идеята си през 2007 година, твърдят, че непрекъснатото наблюдение на Вселената може да унищожи всички ни, пише Mail Online. Тяхната теория се базира на квантовата физика, която управлява субатомните частици и вероятно – цялата Вселена.

Квантовите системи могат да превключват енергийното състояние на частиците на случаен принцип, например при разпад на радиоактивен атом.

Някои учени смятат, че квантовото превключване на енергията може да унищожи всичко живо във Вселената във всеки момент. Ако колапсът настъпи, неговата скорост няма да превишава скоростта на светлината, затова ние вероятно ще видим неговото приближаване.

Според експеримента на Шрьодингер котката в кутията, чиято съдба се решава на ниво субатомни частици, се явява едновременно и жива, и мъртва, докато не се отвори капакът. Само в този случай ще стане ясно, че котката или е жива, или мъртва.

Според закона, известен като „квантов ефект на Зенон“, всеки път, когато наблюдаваме или измерваме нещо на квантово ниво, ние нулираме часовника на разпада. Според ефекта на Зенон тъмната енергия, изпълваща Вселената, я държи нестабилна. Това означава, че в даден момент може да се получи промяна в квантовото състояние на материята, което да доведе от повсеместно унищожение.

Добрата новина е, че ако престанем да наблюдаваме, Вселената може да се върне в състоянието, при което нейният разпад ще протича много по-бавно. Същото се отнася и за формирането на Вселената.

В интервю за сп. Radcliffe проф. Краус обяснява, че Вселената е възникнала от нищото. Той твърди, че ние просто сме случили да живеем в във Вселената с правилния набор от закони, които да поддържат човешкия живот, но нямаше да съществуваме при други условия.

„Отговорът на въпроса, защо съществува нещо, а не нищо, наистина е много прост. Просто почакайте, няма да е за дълго“, казва проф. Краус.

Категории на статиите:
Космос

Коментари

 • „Отговорът на въпроса, защо съществува нещо, а не нищо, наистина е много прост. Просто почакайте, няма да е за дълго“, казва проф. Краус.
  Като е толкова прост, що не го кажат, а ни казват да чакаме? Много обичат да „филосфстват“ и само да се намират на приказка. И теориите си ги смучат от пръстите без да се обосновават, само да се намират на работа, да се пише за тях и да се дига шум за нищо.

  Ами това,  „Той твърди, че ние просто сме случили да живеем в във Вселената с правилния набор от закони, които да поддържат човешкия живот, но нямаше да съществуваме при други условия.“
  Това, че ние нямаше да съществуваме при други условия, не означава, че в цялата Вселена при всичките други условия, няма такива, които биха могли да поддържат други форми на живот.
  Все ние трябвя да сме най-специалните, най-големите късметлии и т. н.

  Хахаха 13 февруари 2014 13:18 Отговор
 • Мале, каква глупост…..

  МетусМортис 7 февруари 2014 13:54 Отговор
 • Кореспондира с идеята за холографския модел на вселената.

  Маргарита Несторова 6 февруари 2014 16:50 Отговор
 • „Тяхната теория се базира на странното свойство на квантовата физика, което управлява субатомните частици и вероятно – цялата Вселена.“
  Спрях да чета там…

  някой някой 6 февруари 2014 14:22 Отговор
 • Тези двамата се правят на интересни като плашат гаргите. От възникването на квантовата теория до ден днешен не спират спекулациите по въпроса за ролята на наблюдателя в резултата от измерването. Тези спекулации доведоха някои дървени философи до абсурдното схващаме, че ние хората сме нещо много специално във Вселената. Че едва ли не създаваме света, само като го наблюдаваме. Сега пък ни упрекват, че го разрушаваме. Първо ние едва ли сме единствените разумни същества във Вселената. Със сигурност в нейните безкрайни простори има още много други наблюдатели. Но дори и само нашата планета да е обитаема, пак не сме единствените. Животните също имат някаква форма на мислене. Гледал съм животни и съм се убедил в това. Те наистина не „мерят“ тъмната енергия, но „мерят“ много други неща, които са важни за тяхното съществуване. И то без да имат идея, колко „опасно“ може да бъде това за съществуването на света. Спете спокойно! Светът не е почнал от нас и няма да се свърши с нас.

  Парче физик 6 февруари 2014 08:06 Отговор
  • Здравей, Парче Физик.
   Поздравявам те за издържаното мнение.
   Искам само да добавя, че според мен атеист не би могъл да изобрети теза, като изложената в статията.
   Тя здраво намирисва на бърклеанство и солипсизъм и общо взето представлява опит да се разводни здравословния материализъм в науката с идеалистически бъркоч.
   Подобни виждания често са присъщи на възпитаните от ранно детство във фанатичен протестантизъм или католицизъм.

   Красимир 7 февруари 2014 15:06 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори