В атмосферата на Титан има неизвестен газ

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© NASA/JPL/Space Science Institute
Антония Михайлова

Флуоресценция, регистрирана в горните слоеве на атмосферата на Титан – най-големия спътник на Сатурн, означава наличието на газ. Тепърва предстои да се изясни какъв е той.

Данните, събрани от космическия апарат „Касини” по време на обиколки на Титан, говорят, че газът излъчва особено силно в инфрачервения диапазон. Съвсем близо е разположена област на излъчване на метан – най-разпространения в атмосферата на Титан газ, което обяснява защо неизвестният газ досега е бил скрит от очите на учените.

Светенето се появява само от осветената страна на спътника, на височина от 600 до 1200 км. Нощем веществото не свети във връзка с това, че флуоресценцията се произвежда само при попадане на слънчева светлина върху молекулите газ.

Детайлният анализ показал, че това не е грешка на датчиците на „Касини” и светенето не е свързано с метан и други въглеводороди, които влизат в състава на атмосферата на Титан. Неизвестното още съединение вероятно принадлежи към групата на полицикличните ароматни въглеводороди или хетероцикличните ароматни съединения, тъй като излъчването в дадения диапазон е характерно за вещества с пръстеновидно разположение на атомите.

Източник: ScienceNOW

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори