В Млечния път може да има 160 милиарда планети

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© PPARC
Антония Михайлова

Екзопланетите може да са изключително разпространени в нашата галактика – Млечния път, а броят им по-скоро превишава този на звездите, твърдят астрономи. Според сметките на астрономите средно около всяка звезда се въртят 1,6 планети. А като се отчита, че според съвременните оценки в Млечния път има около 100 млрд. звезди, може да се каже, че съществуват 160 млрд. планети.

Значителна част от тези планети са малки, твърди космически тела, подобни по размери и свойства на милата ни родна Земя. Точното количество на малките светове не е възможно да се установи, но е очевидно, че то превишава количеството на т.нар. газови гиганти.

„Това изследване носи статистически характер, но въз основа на всички астрономически изследвания, проведени в последните няколко години, може да се каже, че планетите около звездите в Млечния път в голяма степен се явяват норма, а не изключение от правилата – казва авторът на изследването Арно Касан от Парижкия институт по астрофизика. – Необходимо е да осъзнаваме нашата галактика не само като място с милиарди звезди, но и като място с огромно количество планети, много от които все още са скрити от нас.”

Днес потвърдените екзопланети са 800, разположени извън пределите на Слънчевата система. Още около 2300 са т.нар. кандидати за планети. Голяма част от екзопланетите се откриват по един от двата начина: транзитна фотометрия или радиална скорост.

Съвременният орбитален телескоп „Кеплер” използва първия начин, който му позволява да открива големи екзопланети, разположени в непосредствена близост до своите звезди. Вторият метод е по-сложен, тъй като се базира на гравитационните отклонения на звездите и планетите, но той позволява да се откриват по-малки по размери планети и съответно – по-отдалечени от звездите. Учените твърдят, че и двата начина са продуктивни.

Касан казва, че се проработва още една техника – гравитационно микролинзиране, което е било разработено за изследване на далечни галактики. Обединявайки трите метода, в близките 10-15 години може да бъдат открити десетки хиляди екзопланети, прогнозират учените.

Френските учени заявяват, че около една шеста от звездите в нашата галактика имат около себе си т.нар. горещи Юпитери, около половината – планети, подобни на Нептун, а около 75% – планети, наречени условно „суперземи”. Специалистите отбелязват, че изследването им отчита само диапазона 0,5-10 астрономически единици от звездата (една астрономическа единица е равна на разстоянието от Земята до Слънцето, или около 150 млн. км) в качеството на „обитаема зона” (зона около звезда, на която може да съществува вода в течно състояние и съответно – живот).

„Може да се каже, че планетите с ниска маса, такива като „суперземите” и подобните на Нептун планети, са значително по-разпространени от гигантските планети от рода на Сатурн и Юпитер”, казва Касан.

Въз основа на съвременните данни астрономите твърдят, че средно в диапазона от 0,5 до 10 астрономически единици в Млечния път има 1,6 планети, тоест общо в нашата галактика по най-скромни оценки съществуват 160 млрд. планети.

„Реалното количество планети по-скоро е по-голямо, тъй като някои звезди имат планети на разстояние, по-близко от 0,5 а.е., а други – по-далеч от 10 а.е.”, добавя Касан.

Категории на статиите:
Космос

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори