В търсене на липсващата материя във Вселената …

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Астрономи смятат, че са намерили нова следа в търсене на решение на една от най-значимите загадки на космоса: къде се крие около една трета от материята на Вселената?

Ясно е, че липсващата материя не е тъмна материя, това е напълно нормална материя, която учените просто не могат да намерят.

И това е огромно космическо предизвикателство за астрономите. Сега екип от изследователи са убедени, че ще могат да открият тази липсваща материя, благодарение на рентгеновата обсерватория на НАСА, Чандра – Chandra X-ray Observatory.

„Ако намерим тази липсваща маса, можем да решим една от най-големите главоблъсканици в астрофизиката“, заявява водещия автор Орсоля Ковач, от Центъра за астрофизика към Харвард Смитсониън. – Откъде е събрана тази материя във Вселената, от която се образуват звезди и планети?

Ковач и нейните колеги искат да изследват една популярна теория: че липсващата материя е скрита в нишките топъл газ, които запълват междугалактическото пространство. Тези влакна обикновено са трудни за изучаване, тъй като телескопите, настроени на същата светлина, която очите ни виждат, не могат да регистрират тези структури.

Изследователите решават този проблем, като се обръщат към данните от наблюдаван от Чандра квазар, наречен H1821 + 643, който произвежда силен рентгенов сигнал, смятайки, че ако липсващата материя наистина се крие в междугалактическите влакна, ще променя сигнала на квазара.

Те приспособяват търсенето си, насочвайки се към специфични дължини на вълните на рентгеновата светлина, която те са определили, че най-добре ще покаже ефектите на влакната, като се има предвид конкретния квазар, който са наблюдавали. Това означава, че всъщност могат да използват рентгеновите лъчи на квазарите като инструмент.

„Нашата техника по принцип е подобна на тази с която ефективно търсите животни в огромните равнини на Африка,“ каза Акос Богдан, съавтор на новото изследване и астрофизик от Центъра за астрофизика на Харвард Смитсониън. „Ние знаем, че животните трябва да пият вода, затова ги търсим около водните източници“.

Като цяло екипът идентифицира 17 различни нишки, използвайки този целеви подход. И изследователите използвали своите наблюдения, за да изчислят колко маса всъщност се крие в тези влакна. Изчисленията предполагат, че в този участък на вселената, липсващата маса наистина се крие в тези структури на спиралата.

Изследването е публикувано в списание The Astrophysical Journal.

Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Категории на статиите:
Вселена

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори