В Зона 51 Пентагонът изпитвал руски МиГ-ове

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Мнозина смятат, че в Зона 51 – това дълбоко законспирирано място в пустинята Невада, американците изследват пленени „чинии” на извънземни.

Или поне така разказва през 1989 г. някой си Боб Лазар, който се представя за физик, работил в Зона 51. Той твърди, че видял с очите си техниката на пришълците, както и самите тях, дошли от съзвездието Мрежа, от планета, която се намира на 30 светлинни години от нас.

По описанието на физика обликът на съществата бил христоматиен – ръст малко повече от метър, сивкав оттенък на кожата, големи глави с големи бадемови очи, тънки носове, усти и уши. А „чиниите” им, 9 на брой, имали потресаващи характеристики.

В самия край на октомври 2013 година американците разсекретиха 60 документа за Зона 51. Та ето какво според тях се е случвало в Зоната.

Космически свидетели

През 1974 г. американските астронавти Джералд Кар, Уилям Поуг и Едуард Гибсън снимали Земята от борда на орбиталната станция Skylab. Една от снимките запечатала странна писта, хангари и сгради в пустинята.

Малко след завръщането им служител от ЦРУ (името е заличено) подал докладна до тогавашния директор на ЦРУ Уилям Колби: „По време на мисията си Skylab са заснели Зона 51, макар че са имали изрична инструкция да не я снимат. Това е единственият обект, за който има такава инструкция… Подразделенията на министерството на отбраната (ВВС, Националното управление за военно-космическо разузнаване, Обединеният комитет по стратегии и т.н.) единодушно смятат, че снимката не трябва да се публикува, докато НАСА и до известна степен държавният департамент смятат, че с тях трябва да се постъпи както с всички останали снимки.”

Изглед на Зона 51 от Космоса. 1. Писта. 2. Окопи. 3. Жилищни сгради. 4. Хангари. 5. Лаборатории. 6. Солено езеро.
Google Earth

В тези години всички снимки на Земята, направени от астронавти, задължително преминавали през Националния център за фотоинтерпретации във Вашингтон (National Photographic Interpretation Center), принадлежащ на ЦРУ. Малко ли интересни или неочаквани неща могат да се окажат на снимките? Но и служителите от центъра пропуснали скандалната снимка – те също не знаели нищо за Зона 51.

Колби написал върху документа: „СССР вече я е заснел със собствени спътници.” Но военните победили. Снимката била засекретена и всички, които я видели, се подписали, че няма да я разгласяват.

Чужди, но не пришълци

Много разузнавачи знаели, че в Зоната се изпитва секретна техника. Именно там за първи път е излетял легендарният самолет шпионин U-2, разузнавателните Lockheed A-12, SR-71 Blackbird и всички апарати от системата Stealth. От последните документи следва: там са изпитвали и чужди летателни апарати. Но не на пришълци, а на потенциални противници – съветски.

Първата лястовичка бил изтребителят МиГ-21, който бил пленен в Израел. Американците са нарекли програмата по неговото изучаване доста игриво – Have Doughnut. Пред военните била поставена задачата да „изучат бойните възможности на МиГ-21 във въздушно сражение и техните ограничения. Да оптимизират тактиката и разработят нови похвати за победа над МиГ-21. Да оценят конструкцията, техническите характеристики и маневреността”.

Резултатът бил 310-страничен отчет.

През 70-те години били изследвани още няколко съветски самолета.

Никога няма да кажа

Сред разсекретените документи се оказал и почти пълният текст с подписката за неразгласяване на случаи:

„Аз разбирам, че… мога да бъда осъден на всякакъв срок затвор, включително доживотен… Затова официално се заклевам и потвърждавам с подписа си, че никога няма да разкажа, няма да публикувам и няма да издам нито с думи, нито с поведение, нито по друг начин съдържанието или същината на секретните сведения, които са ми станали известни.”

Странно, че такива сурови санкции са били предвидени, ако се вярва на разсекретените документи, за разгласяване на не най-горещите тайни.

Не е време за гласност

След завършването на изпитанията на невидимите самолети Stealth (програмата Tacit Blue) през 1985 г. обектът бил модернизиран – пистата била удължена до 7100 м, създали подземни бункери, поставили допълнителни радари, построили180 нови жилища. Защо? Можем само да гадаем. И хипотезата за пленените от американците НЛО никак не е по-лоша от останалите.

Вярно, в последните години дори уфолозите започват да вярват, че странните огньове и обекти, които очевидци често наблюдават над Зоната, могат да се окажат и секретна земна техника. Според Норио Каякава, който неведнъж се е промъквал към секретния полигон, „цялата шумотевица около НЛО е била нарочно раздута от военните, за да припишат на тях изпитанията на нови видове оръжия”.

Друг уфолог, Чък Клак, признава: „Може за военните всичко това да не е НЛО. Те знаят какво лети там, а за нас обектите остават неидентифицирани.”

Ветерани от ЦРУ, работили в Зоната, предричат: „Това, което се прави там сега, ще се разсекрети най-рано след 2050 година.”

Летяла ли е над Зоната „чиния”?

Дискообразен обект, летящ във въздуха, бил открит от ентусиасти, търсещи аномалии с проекта Google Earth. Източник на информация станала снимка на Земята, направена малко по-южно от Зоната. Изглежда, подобен на диск обект левитира на няколко метра над повърхността. И хвърля сянка. Диаметърът му е около 50 метра. На вид е метален – блести на слънцето. Отгоре има нещо като купол, който изглежда малко по-тъмен. НЛО-то явно е ръкотворно.

Въпросният диск, който хвърля сянка.
Google Earth

Според изследователи снимката потвърждава слуховете, че в района на Зона 51 се случват странни неща, макар да няма пълна сигурност в причастността на извънземни. Апаратът с необичайна форма всъщност може и да е построен от човешка ръка.

Източник: КР

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори