Ван Гог си отрязал ухото като разбрал за годежа на брат си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Винсент ван Гог: Звездното небе
Ивайло Красимиров

Британският изкуствовед Мартин Бейли откри нови доказателства, според които Винсънт Ван Гог си отрязва ухото в деня, когато научава, че брат му Тео се е сгодил, съобщи в. „Индипендънт“.

Най-разпространената хипотеза досега беше, че Ван Гог отрязва ухото си с бръснач след свада с колегата си Гоген.
Ван Гог отрязва ухото си на 23 декември 1888 г. Той е намерен на следващия ден в безсъзнание от полицай и е закаран в болница.

Когато идва на себе си, не си спомня какво е станало. Диагнозата, която му поставят, е „остра мания с генерализиран делириум“.
Мартин Бейли твърди, че в същия ден Ван Гог получава писмо от брат си Тео – неговата голяма опора, в което му изпраща пари. В него обаче той му пише, че е срещнал отново жената, която харесва, и тя се е съгласила да се омъжи за него.

Бейли установява също, че преди да изпрати писмото на брат си, Тео вече е поискал благословията на майка си да се ожени, а годеницата му – на по-големия си брат. Именно поздравителната телеграма от брата пристига на 23 декември. Затова Бейли е убеден, че коледното писмо до Ван Гог е съдържало и голямата новина.

Ван Гог остава в болница в Арл, като периодично го изписват и приемат, докато не постъпва в психиатрия. Там рисува едно от най-известните си произведения – „Звездно небе“.

Мартин Бейли също дава доказателства, че леглото на Ван Гог, което той рисува в няколко свои картини, е оцеляло и се съхранява в холандското градче Боксмер, но собственикът му надали съзнава това. Бейли успява да проследи историята му – наследява го вдовицата на брат му – Джо, която го закарва в Холандия. То е споменато в писмо до нейния племенник през 1937 г. През 1945 г. е дарено на селище близо до гр. Арнем, където сега е гр. Боксмер. (БТА)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Легенди

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори