Водолази откриха най-голямата в света подводна пещера, а тя се оказа пълна с тайни на маите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

GAM
Ивайло Красимиров

След 10 месеца интензивно търсене учени в Мексико откриха най-голямата в света подводна система от пещери. Мястото се оказа „страна на чудесата“.

Простирайки се на невероятните 347 км, този потопен лабиринт е не просто чудо на природата, а важна археологическа находка, която може да разкрие някои от тайните на изгубената цивилизация на маите.

„Тази огромна пещера представлява най-значимия подводен археологически обект в света“, казва подводният археолог Гилермо де Анда от Националния институт по антропология и история на Мексико.

„Тук се съдържат повече от 100 археологически контекста, сред които доказателства от първите заселници в Америка, изключителна фауна и разбира се, цивилизацията на маите.“

Пещерата Сак Актун, Мексико. Herbert Meyrl/GAM

Пещерата Сак Актун, Мексико. Herbert Meyrl/GAM

Де Анда оглавява „Големия воден проект на маите“ (Great Maya Aquifer Project) или GAM, изследователско усилие, което от десетилетия проучва подводни пещери в мексиканския щат Куинтана Роо, който се намира на карибското крайбрежие на полуостров Юкатан.

Регионът съдържа 358 подводни пещерни системи, представляващи около 1400 километра наводнени със сладка вода тунели, скрити под повърхността.

Jan Arild Aaserud/GAM

Jan Arild Aaserud/GAM

Миналата седмица сред всички пещерни системи се открои „нов лидер“. Нарича се Сак Актун и е толкова голям, че първоначално е смятан за две различни пещерни системи.

Досега се смяташе, че системата наречена Dos Ojos (Две очи) и простираща се на 93 км е нещо отделно от Сак Актун, но след 10 месеца интензивни проучвания и гмуркания сега се установи, че всъщност става дума за една гигантска пещера.

„Бяхме много близо на няколко пъти. Понякога бяхме на метри от установяването на връзка между двете пещерни системи“, разказва Робърт Шмитнер, директор операции в GAM пред мексиканския вестник El Pais. “Беше като да следваш вените в човешкото тяло. Лабиринт от пътища, които понякога се сливат, друг път се разделят. Трябваше да сме много внимателни.“

Усилието обаче се връща и сега, според правилата за пещерите, Сак Актун поглъща Две очи (и бившата й дължина), което означава, че с дължина от 347 км Сак Актун става най-голямата известна подводна пещера в света, задминавайки досегашния рекордьор системата Окс Бел Ха – също в Куинтана Роо и с дължина 270 км.

Търсенето, разбира се, продължва. Сак Актун може да се окаже дори още по-голяма, защото изследователите подозират, че може да се окаже свързана с три други подводни системи.

Herbert Meyrl/GAM

Herbert Meyrl/GAM

Гмуркането естествено няма за цел само да установи дълбочината на водата: видео и снимки показват голямо количество запазени артефакти от времето на маите.

Научният ефект от откритието може да се окаже толкова голям, колкото и самата пещера.

„Документирали сме повече от 100 археологически елементи: останки от отдавна изчезнала фауна, ранни хора, археология от Маите, керамика, гробове на Маите“, казва де Анда пред мексиканските медии.

„Това е тунел на времето, който те пренася до 10 000 – 12 000 години назад.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Археология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори