Затвори x
IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Все още не могат да защитят от радиация астронавтите при полет до Марс

28 септември 2018 г. в 08:56
Последно: 19 юни 2024 г. в 10:20

Знаеше се, че изпращането на екипажи на Марс е опасно заради радиацията, която ще ги посрещне там. Сега ново проучване показва, че космическата радиация всъщност ще ги облъчи с ужасяващи дози. Това обаче дава възможност на учените да установят точно колко от създадената сребърно – оловна подплата е нужна за да бъдат астронавтите готови за това пътуване.

През 2016 г. европейската и руската космически агенции стартираха проекта ExoMars Trace Gas Orbiter (TGO), орбитална сонда, предназначена да следи атмосферата на Марс. TGO също събира данни за радиацията по време на пътуването си от Земята до Марс. Това позволи да се знае и колко радиация ще срещнат астронавтите по пътя.

Изчисленията на изследователите бяха представени по време на Европейския конгрес по планетарни науки. Според тях, 12-месечно пътуване до Марс би изложило астронавтите на 600 mSv радиация. Това е еквивалентът на около 600 рентгенови снимки на гръдния кош.

Горното се равнява на 60% от ограничението на дозата радиация за целия живот на астронавтите, т.е. максималните количества радиация, която могат да издържат, без съществено да увеличат риска от рак, увреждане на централната нервна система и други катастрофални здравословни проблеми.

Трябва да се каже обаче, че изчисленията направени на базата на проекта TGO дори не отчитат радиационната експозиция, която един астронавт ще преживее по време на престоя си на Марс или в орбита около Червената планета, а само радиацията, която ще получи по време на пътуването.

Явно ще трябва да се работи още много за да се открият ефективни защитни средства от опасната радиация. Но познанието  на това, точно какво ще се изправи срещу астронавтите при полета до Марс, е важна стъпка към това този полет да се осъществи.

Публикувано във futurism.com

Категории на статията:
Слънчева система