Я! Космонавт на стената на средновековна църква!

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

boldognapot.hu
Антония Михайлова

Вижте! Астронавт! На стената на испанската катедрала „Свети Йероним“, построена през 1102 г… си лети сякаш е в Открития космос.

Точно астронавт – в скафандър. Други тълкования не може да има. Получава се, че скулпторът, изваял фигурата, отнякъде е знаел как е трябвало да изглеждат астронавтите.

Дали е бил ясновидец, та е надникнал в далечното бъдеще, или пък си е общувал с Нострадамус? Или може би е пришълец, посетил Испания?

Горе-долу подобни постове си обменят блогърите, като ги илюстрират със съответната снимка. И естествено, се интересуват – дали пък не е нечия шега? От рода на Фотошоп.

Не, астронавтът не е шеговит – истински е. Фигурата отдавна е известен в света артефакт. Тя се намира в испанския град Саламанка и украсява един от катедралните храмове. Но не този, който е построен през 1102 г. – така наречения Catedral Vieja, а по-късен –Catedral Nueva, строен в периода от 1513 до 1733 г.

Разликата е почти 500 години, но тя, както разбираме, е принципна. Защото и по това време не е имало астронавти. Само дето има такъв на стената на храма.

В църковните кръгове витае версия, че резбата изобразява някакъв демон, поставен на стената, за да гони тъмните сили. Ние обаче не сме слепи – това е човек в скафандър.

Според една от популярните версии това не е астронавт, а демон.
boldognapot.hu

Тайната е проста. Астронавтът се е появил в процеса на реставрация, направена през 1992 г. Тоест именно тогава той е бил изваян – по образ и подобие на реалните астронавти. Пошегувал ли се е скулпторът? Не. Поместването на символи, характеризиращи епохата, в която се провежда реставрацията, е доста разпространена практика. Скулпторът е избрал космическа тематика.

Тайната на „средновековния астронавт“ е разкрита още преди 22 години. Но благодарение на интернет и неосведомени блогъри темата периодично изплува.

Танковете и подводниците на фараоните

Средновековният астронавт не отстъпва по нищо – в смисъл на впечатления – на изображение, открито сред йероглифите в подземната част на храм в египетския Абидос, в който според преданията е била погребана главата на Озирис – главния египетски бог. Храмът е построен от фараон Сети, управлявал преди почти 3500 години.

Първото, което прави впечатление, е апарат, изключително подобен на вертолет – корпус, опашка, перка, обтекаема кабина. Всичко като при съвременните машини. Редом има нисък танк с дълга пушка. Под него – товарен самолет ли, подводница ли… Още по-надолу ентусиастите съзират апарат на въздушна възглавница. Особено впечатлените виждат в десния ъгъл радарна система с антена чиния.

Времето превърнало йероглифите в хеликоптер, танк и прочие техника. Първоначално те разглеждали различно и далеч не тайнствено.
YouTube

Техника, явно несъответстваща на времето, дори не поражда, а направо подкрепя хипотезата, че древните египтяни са взели нещо ценно от някоя развита цивилизация, съществувала преди. Например от атлантите. Или от пришълци от Космоса, във връзка с които фараоните винаги са били подозирани.

По странно стечение на обстоятелствата загадката на „древноегипетските вертолети“ и прочие техника, изобразени в храма, била решена в същата тази 1992 година. Група археолози от Мюнхенския институт по египтология, изучавайки картината, стигнали до извода, че тя е дорисувана от времето.

Пукнатините и следите от мазилка са добавили детайли – например перката на „вертолета“, пушката на „танка“, опашката на „самолета“. И техниката е придобила съвременни черти. Всъщност всички тези „конструкции“ преди са били просто йероглифи. Експертите ги възстановили, разпознали и уверяват, че те обозначават само име – или на любовница на самия фараон Сети, или на неговия син – Рамзес Втори.

Резултатите от изследването били публикувани. Но „древноегипетският хеликоптер“ си лети и до днес – и по интернет просторите, и по многобройни книги, чиито автори доказват, че хората, построили пирамидите, са владели и други тайни знания.

Впрочем

Динозавър в камбоджански храм

Храмът „Та Пром“ е построен на територията на днешна Камбоджа през 1186 г. и е влизал в култовите ансамбли на Ангкор – древната столица на страната. Открили го в джунглите в средата на XIX век. Храмът завладява с мистична необузданост – древните камъни са оплетени от корените на дървета. Тук е сниман един от филмите за Лара Крофт.

dopotopa.com

На една от стените на „Та Пром“ е открит добре съхранен барелеф. Дори начинаещ палеонтолог ще каже, че на него е изобразен стегозавър (Stegosaurus). Този вид с пластини на гърба е измрял преди 65 милиона години. Откъде се е взел?

Преди хиляди години хората не са знаели как са изглеждали динозаврите. Може би са видели живи, по чудо съхранили се в местните джунгли? Ето една истинска загадка, която още не е разплетена.

КР

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментари

 • Космонавтът е изработен не при реставрация,а такъв ,какъвто са го видели предходните,които са строили катедралата.

  nostradamus 16 ноември 2015 22:07 Отговор
 • Я някой да коментира космонавта в църквата в Добърско.

  Христо 31 октомври 2015 11:41 Отговор
  • Тази в Добърско е истинска, но казват, че някъде/ако не се лъжа/ и в Видинско имало нещо такова

   Лили 5 май 2017 21:22 Отговор
 • Аз съм виждал астронавта в Саламанка. Няма нищо загадъчно – направен е при една от реставрациите. В Саламанка символа е една жабка която студентите търсят по фасадата на стария университет.

  Гинев 28 септември 2015 08:12 Отговор
 • „Може би са видели живи, по чудо съхранили се в местните джунгли? Ето една истинска загадка, която още не е разплетена.“ – ние живи динозаври ли сме виждали, че ги рисуваме и правим филми!?? Защо да не са се сблъсквали и те с фосили и да не са ги разкопавали? От къде идват приказките за дракони и змейове?

  Марги 22 септември 2015 13:04 Отговор
 • С перки или без перки – хеликоптера си личи

  Астронавт 21 октомври 2014 02:38 Отговор
 • Стегозаврите не са измрели преди 65 млн. години, а преди около 140-150 млн.

  Кирилов 4 май 2014 16:49 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори