Японци разработиха по-лека и по-яка стомана за автомобилите

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Японските металургични компании Nippon Steel и Sumitomo metal разработиха автомобилна стомана която е с 20 до 30% по-лека и с 25% по-яка в сравнение с най-високо якостните стомани използвани при производството на автомобили, предлагани днес на пазара. Новата стомана ще позволи производството на по-ефективни и по-сигурни автомобили, са убедени японците.

В момента двете фирми правят тестове за верифициране на качествата на новата стомана, която трябва да бъде на пазара след 3-4 години. Тя ще се използва при производството на шасито и рамката на автомобила.

Сега най-качествените студено валцувани стомани предлагат якост от 1 180 мегапаскала. Новата стомана на Nippon Steel има якост от 1 470 мегапаскала.

Като подобряват топлинното третиране и добавят алуминиеви елементи, от Nippon Steel подобряват якостта на стоманата и правят валцуването й по-лесно. Стоманата е по-устойчива на пукнатини, които се получават често при процеса на щамповане.

Новата стомана наистина не е толкова лека, колкото алуминия или пластмасите, подсилени с карбонови влакна, но за сметка на това нейната цена е само една трета от тази на алуминия и 1\20-та от тази на пластмасата подсилена с въглеродни влакна. Производителите на автомобили са изправени пред много по-стриктни регулации за енергийна ефективност и за целта ще търсят по-леки материали. От Nippon Steel са сигурни, че новата им стомана ще задоволи всички изисквания много скоро.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Технологии

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори