Загадката на Сфинкса

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Wikimedia Commons
Антония Михайлова

Някои казват, че Големият сфинкс е с хиляда години по-стар, отколкото се смята. Споровете за неговата възраст се водят в археологичната общественост от много десетилетия.

В началото на 90-те години геологът д-р Робърт Шох от Бостънския университет първи шашнал научната общественост, когато обявил, че Сфинксът се отнася към 5000 или 7000 г. пр.н.е., предшествайки династичната египетска култура.

„През 1990 година за първи път посетих Египет. Моята единствена цел беше да изследвам Големия сфинкс от гледна точка на геологията. Смятах, че египтолозите правилно са оценявали неговата възраст. Но скоро открих, че геоложките доказателства противоречат на техните данни“, пише Шох на своя сайт.

Египтолозите се придържат към мнението, че Сфинксът е бил построен в епохата на управлението на фараона Хефрен, организирал строителството на Сфинкса през 2500 г. пр.н.е.

Но геоложките данни сочат по-древна епоха. Сфинксът е издялан на мястото на строителството и освен неговото тяло структурата включва стени от породи, които го заобикалят.

„Открих следи от ерозия, които според мен биха могли да възникнат само в резултат на дъждове и стичане на вода. Но Сфинксът е разположен на края на пустинята Сахара, този регион е бил много сушав в последните 5000 години.“

Шох изучил няколко съседни структури, които еднозначно се отнасят към епохата на Древното царство на египетската история, за да ги сравни със Сфинкса. Тези структури имали следи от ерозия от вятър и пясък, които значително се отличават от водната ерозия.

Изследователят стигнал до извода, че Сфинксът се отнася към по-ранен период – приблизително от 5000 до 9000 г. пр.н.е., когато в този регион имало повече валежи.

След детайлното изучаване Шох стигнал до извода, че фараонът Хефрен е наредил да се реставрира Сфинксът, за да го направи част от своята гробница. По това време Сфинксът вече бил на няколко хиляди години. В династичната епоха на Древния Египет Сфинксът може да е подлаган на други изменения.

„Напълно е очевидно, че сегашната глава не е първоначалната. Оригиналната глава трябва да е пострадала сериозно от наветрянето и ерозията. В династичната епоха са направили нова глава, като са махнали първоначалната, и в резултат тя е станала по-малка“, смята Шон.

Ученият е на мнение, че първоначално фигурата е имала форма на лъв.

Подобно изявление предизвикало ужас сред учени, историци и египтолози, които твърдят, че в Египет в толкова древни времена не е имало цивилизации, способни да построят Сфинкса.

Но в други части на света са открити археологически места, свидетелстващи за съществуването на древни цивилизации. Едно от тези места е Гьобекли Тепе в Турция, чиято възраст е поне 12 000 години.

EpochTimes

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори