Заподозряха неандерталците в канибализъм

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Trustees of the Natural History Museum, London 2014
Антония Михайлова

Следи от увреждания по костите на трима неандерталци, открити във френска пещера, говорят, че техните съплеменници по някакви причини са чупили костите на наскоро починали близки.

Това може да свидетелства в полза на съществуването на канибализъм сред неандерталците на Европа, става ясно от статия, публикувана в American Journal of Physical Anthropology.

„Разбира се, подобни манипулации с кости може да влизат в погребалните обичаи на неандерталците – в някои ъгълчета на света и днес има подобни обреди. От друга страна, не бива да се изключва и това, че тези увреждания се явяват проява на канибализъм, както доброволен, така и възникнал поради недостиг на храна“, пояснява Мария Гаралда (Maria Garralda) от университета на Мадрид (Испания).

Гаралда и колегите ѝ изяснили, че неандерталците по все още неизвестни причини са увреждали костите на наскоро починали съплеменници, включително и деца, като изучили останки на древни аборигени на Европа, открити в комплекса френски пещери Мариляк в региона Поату-Шарант.

Разкопките в тези пещери започнали още в средата на 60-те години на миналия век и за това време в тях открили десетки скелети и фрагменти от останки на неандерталци, принадлежали към т.нар. Мустерска култура, която се зародила преди около 600 000 години и изчезнала след проникването на нашите предци в Европа.

© Garralda et al

Вниманието на палеонтолозите било привлечено от кости, принадлежали на трима жители на пещерата – дете и двама  възрастни, загинали преди около 57 600 години. Когато учените сравнили рисунъка на драскотините и характера на уврежданията на тези останки с кости на други неандерталци и кроманьонци, те разбрали, че си имат работа с нещо изключително необичайно.

Съдейки по всичко, костите на тези жители на пещерите са били раздробени и разделени практически веднага след смъртта на техните притежатели. Например на бедрото на детето може да се видят два големи нареза, които са били нанесени, за да се отдели кракът от тялото. Аналогични увреждания имало и на костите на възрастните.

Все още учените не са готови да говорят, че са открили следи от канибализъм сред неандерталците – за такова смело твърдение са необходими еднозначни свидетелства, че жителите на Мариляк или други групи от първите аборигени на Европа са яли човешко месо.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Синя луна

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори