Защо кафето снижава стреса?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

George Hodan/public domain
Антония Михайлова

Учени от университета в Коимбра (Португалия) изясниха защо кофеинът снижава нивото на стрес в организма.

Стресът се явява съвкупност от реакции на организма към въздействието на физически или психологически неблагоприятни фактори и често се съпровожда с отделяне на хормони, повишена готовност на мускулите за физическа активност, нарастване на скоростта на реакциите и повишен болков праг.

Кафето, чаят и другите напитки със съдържание на кофеин субективно снижават нивото на стреса, но природата на тази реакция на организма дълго била неразбрана. За да изяснят това, учените провели експеримент на мишки, в хода на който една група животни получавала кофеин, а друга минавала без него.

Двете групи мишки в продължение на три седмици били подлагани на внезапен стрес, при който животните престанали да натрупват тегло, а в главния им мозък се снижила пластичността на синаптичните връзки, която се явява основен механизъм на формирането на паметта и обучението.

В хипокампа била наблюдавана повишена концентрация на рецепторите на аденозин А2А, но мишките, получаващи кофеин, не изпитвали тези симптоми и спокойно трупали тегло така, както и животните, които не били подлагани на стрес. Въз основа на резултатите от експериментите учените направили извод, че кофеинът притежава антистресово въздействие.

Рецепторът аденозин А2А участва в регулацията на цяла редица биологични процеси, включително потреблението на кислород от сърдечния мускул. Тези белтъци влияят негативно на хиперактивните имунни клетки, като намаляват вероятността от възпаление в местата на имунен отговор.

След това при част от мишките кофеинът бил заменен от селективен антагонист на аденозин рецептора KW6002 и отстранили гена, отговарящ за формирането на аденозин рецептора А2А. В резултат двете групи мишки също се оказали невъзприемчиви към стрес.

По този начин изследователите смятат за най-добрия начин за неутрализация на стреса блокадата на рецепторите с помощта на антагонисти от рода на KW6002, които по механизъм на действие са сходни с кофеина. Сега учените планират да изучат механизма на въздействие на кофеина върху хора.

Категории на статиите:
Мед&Био

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори