Защо морето е солено?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Нищо не може да се сравни с удоволствието от това да се потопите в морето през горещото лято. Пясъкът, слънчевата светлина и миризмата на солена вода са практически основните характеристики допълващи морската вода, за това удоволствие.

Единственото нещо, което не е толкова приятно в морето, е случайното поглъщане на глътка солена вода по време на подводно гмуркане или измамна вълна. Много животни виреят в морската вода, която е техен дом. Някои риби, акули, костенурки и дори пингвини са еволюирали да отделят сол от океанската вода, което им помага да я използват за питейна вода.

Защо океаните и моретата са солени?

Солта в океана идва от два източника – оттичане от сушата и отвори в морското дъно. Скалите, които попадат в океанската вода, са основният източник. Дъждовната вода, която е леко кисела, разяжда скалите с течение на времето. Ерозиращите скали освобождават йони, които в крайна сметка се озовават в океана, след като преминат през потоци и реки, според Националната администрация на САЩ за океана и атмосферата (NOAA).

Има и хидротермални течности, които идват от отвори на дъното на океана, обяснява NOAA. Океанската вода се нагрява от магмата в ядрото на Земята, когато прониква в пукнатини на морското дъно. Топлината предизвиква химически реакции, включително подводни вулканични изригвания, които отделят минерали в океана. Този процес също кара водата да губи кислород, магнезий и сулфати и да поема желязо, цинк и мед.

Друго обяснение за солеността на океана, казват от NOAA, са солените куполи, които са огромни солни находища, образувани с течение на времето. Тези куполи, огромни залежи от сол, които се образуват в геоложки времеви мащаби, се намират под земята и под водата по целия свят. Те са често срещани например в континенталния шелф на северозападната част на Мексиканския залив.

Най-разпространените йони в морската вода са хлорид и натрий. Заедно те съставляват около 85 процента от всички разтворени йони в океана. Магнезият и сулфатът съставляват още 10 процента от общото количество. Други йони се намират в много малки концентрации. Концентрацията на сол в морската вода (соленост) варира в зависимост от температурата, изпарението и валежите. Солеността обикновено е ниска на екватора и на полюсите и висока в средните ширини. Средната соленост е около 35 части на хиляда. Казано по друг начин, около 3,5 процента от теглото на морската вода идва от разтворените соли.

Някои минерални йони се използват от морските животни и растения, като ги премахват от водата. Остатъчните минерали са се концентрирали в продължение на милиони години. Подводните вулкани и хидротермалните отвори на морското дъно също могат да отделят соли в океана.

Изолирани водни тела могат да станат допълнително солени или хиперсолени поради изпаряване. Мъртво море е пример за това. Високото съдържание сол в него увеличава плътността на водата, поради което хората плуват в Мъртво море по-лесно, отколкото в океана.


Така и така си тук …

… искаме да те помолим за услуга. Ние сме малка независима редакция, което значи, че сами си решаваме какво да правим и за какво да пишем. Нямаме абсолютно никакви зависимости към рекламодатели, собствениците ни не са милионери, нямаме никакви взаимоотношения с политици или пък бизнесмени. Никой не редактира редактора. Никой не „насочва“ мнението ни. Затова ти можеш да ни подкрепиш. Ако ни четеш редовно и смяташ, че статиите, които качваме са полезни, интересни или забавни, може да натиснеш бутона по – долу и да дариш сума по свое усмотрение.
Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Искам да знам

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори