Защо Уран е уникална планета?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Уран
Ивайло Красимиров
Оказва се, че Уран е толкова странен поради масивен сблъсък, случил се преди милиарди години.

Ново проучване потвърждава, че този сблъсък с огромен обект – който е приблизително два пъти по-голям от размера на Земята – би могъл да доведе до екстремния наклон на планетата и до нейни други странни характеристики.

Планетата Уран е уникална по много начини. „Всички планети в слънчевата система се въртят повече или по-малко по един и същ начин … но Уран е напълно различен“, казва Якоб Кегерис, водещ автор на новото изследване и учен от Института по изчислителна космология на Дърамския университет във Великобритания за Space.com. И начинът на въртене не е единственото нещо, което прави планетата толкова странна.

Уран също така има „много, много странно“ магнитно поле и там е изключително студено, въпреки че „трябва“ да бъде по-топло, според Кегерис. В това изследване екипът от астрономи се стреми да обясни много от странните характеристики на планетата, като ги приписва на сблъсъка с масивен, леден обект, станал преди около 4 милиарда години.

За да се разбере по-добре как сблъсъкът е повлиял на еволюцията на Уран, екипът използва мощен суперкомпютър, за да управлява симулацията на масивни сблъсъци. Това изследване потвърждава едно по-старо проучване, според което също така значимия наклон на Уран е причинен от сблъсък с масивен обект.

Изследователите подозират, че този обект най-вероятно е млада протопланета, съставена от скали и лед. Този сблъсък е „почти единственият начин“, по който можем да обясним странния наклон на Уран, казва Кегерис.

Удивителното обаче е, че Уран запазва атмосферата си след това въздействие. Изследователите смятат, че това е така, защото обектът само е „близнал“ планетата, като я е ударил достатъчно силно, за да промени наклона й, но не достатъчно, за да повлияе на атмосферата й, се казва в изявление от Durham University.

Вероятно този тип събитие не е необичайно във Вселената: „Всички доказателства сочат, че честите сблъсъци са характерни по време на формирането на планетите и с този вид изследвания ние получаваме по-голямо разбиране за техния ефект върху потенциално обитаемите екзопланети“ казва в изявлението си Луис Теодоро, съавтор на изследването и изследовател в Център BAES / NASA Ames.

Огромният обект, който се сблъсква с Уран, не само дава нов наклон на планетата. Според това изследване, когато обектът е ударил Уран, някои от остатъците от удара може да са образували тънка черупка, която улавя топлината, идваща от ядрото на планетата. Това може поне частично да обясни защо външната атмосфера на Уран е изключително студена.

Според Кегерис този сблъсък би могъл да обясни още две странности на наклонената планета. Ударът може да обясни как и защо са се формирали някои от луните на Уран. Изследователите смятат, че въздействието би могло да доведе до отломки, които по-късно са станали част от 27-те луни на Уран. Освен това смятат, че сблъсъкът би могъл да промени ротацията на всички луни, които вече са съществували по онова време.

Изследователите също така предполагат, че сблъсъкът би могъл да създаде разтопен лед и отломки от скали в планетата, които да са довели до наклона на магнитното поле, според изследването.

Учените се надяват да проучат още по-подробно този сблъсък с нови симулации с по-висока резолюция, за да разберат по-добре еволюцията на Уран, според Кегерис. Той също така отбелязва, че екипът има за цел да изучава химичния състав на Уран и различните начини, по които подобно въздействие би могло да повлияе на неговата атмосфера.

Статията е публикувана в списание  The Astrophysical Journal.

Виж още и JSDDE Solar System Bracelet/Necklace, Universe Galaxy The Nine Planets Guardian Star Crystal Stone Bracelets W/ Glass Beads Adjustable(Black)

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Тагове:
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори