Жабите обявиха план: Щом вълците могат, защо и ние не?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© testudo/ photo-forum
Димитър Димитров

Този четвъртък жабите по света обявиха, че прекалено дълго са се намирали ниско в хранителната пирамида и за да сложат край на това, са подготвили еволюционен план за следващите 5 милиона години.

Според представители на вида планът ще включва хранителни, когнитивни, поведенчески и морфологични адаптации, които трябва да помогнат на жабите да се изкачат в животинската йерархия. При успешно изпълнение на грандиозния проект след 5 милиона години ще стоят някъде между ястребите и бобрите в хранителната верига.

„Осъзнаваме, че това е огромно начинание за нашия вид, но вярваме, че ще се справим и след 5 милиона години сме сигурни, че змиите няма да ни ядат – ние ще ядем тях“, коментира червеноока дървесна жаба, която говори от името на 4800 уникални видa. Първата стъпка ще е удвояване на размера. „Сега ядем мухи, молци, скакалци и тук-там по някой червей, но това са си буболечки. Това е неприемливо. Хранителната ни стратегия включва редовното консумиране на плъхове, гущери, зайци и ако всичко мине както трябва – прилепи.“

„Знаем, че за такъв хранителен режим се изискват остри зъби. Еволюцията на такива е записана в дългосрочните ни планове“, продължава дървесната жаба. Въпреки че и сега жабите са добри в скачането, в плана им се включва учетворяване на мускулната маса в рамките на 600 000 години. Това радикално решение има за цел да улесни хващането на малки птици или дори патки.

След 2 милиона години стриктно изпълнение на програмата жабите смятат да започнат да използват селективно размножаване, за да направят зъбите си подобни на тези на кобрата. Това обновление и представянето на нокти на предните крака би дало възможност на вида да спечели дългогодишните си битки с шараните, видрите и костенурките. Някъде след около 2,6 милиона години жабите смятат да направят проверка на ноктите, за да преценят трябва ли да може да се прибират като при котките.

Официални представители на вида потвърдиха, че и занапред ще изстрелват езиците си, за да хващат плячка, но ще добавят или шипове или тризъбец, за да придобият външния вид на „истински хищник“.

„Все още не сме решили дали ще ловуваме в глутница, но определено е вариант“, казва северноамериканска горска жаба. „Виждали сме как го правят вълците. Защо не и ние? Амбициозно е, но ние никога не се предаваме.“

Жабите подчертават, че все още нямат намерение да стават върховни хищници, но посочват едно еволюционно предимство, което ще ги издигне драстично в хищническата йерархия.

„Това, че сме земноводни, означава, че можем да ловуваме както на сушата, така и във водата. Определено смятаме да се възползваме от това“, допълва малайзийска рогата жаба. „Ако бозайник се опитва да избяга от нас, криейки се в река или езеро… сами преценете кой има предимство там. И обратно – ако някой морж се опитва да доплува до сушата, за да се спаси от нас – какво става? Изскачаме от водата и го разкъсваме!“

„Честно казано, ние ще сме перфектните хищници“, завършва рогатата жаба.

The Onion

–––––

Рубриката „Да, бе“ е нова в Мегавселена и е предназначена за измислени новини върху истински факти. С нея се надяваме да се забавлявате в почивните дни, а може би ще ви наведе и на размисъл…

Категории на статиите:
Да, бе

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори