Животворна енергия, която може да лекува?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Димитър Димитров

Светът е ставал свидетел на доста исторически фигури, чиито завет е отхвърлен заради критицизъм и съмнения. Без значение от изобретателността зад концепциите, които са създали, репутацията на тези велики хора е била определяна по техните възгледи и навици извън света на науката.

Вилхелм Райх не е изключение. Той е роден през 1897 г. в Австрия и посветил целия си живот на науката и в частност психиатрията, сексологията и енергетиката. Въпреки множеството трудове, които е написал, Райх е известен най-вече с теориите си за оргоновата енергия.

Накратко оргонова енергия представлява животворна сила, която се среща навсякъде, дори и на повърхността на Земята. Райх вярвал, че тази енергия е способна да лекува болести, да оптимизира телесните функции и дори да променя климата. Вилхелм Райх бил решен да обуздае тази енергия в големи количества и да се опита да я използва.

Оргонов акумулатор. FDA / Wikipedia

Оргонов акумулатор. FDA / Wikipedia

Той създал оргонов акумулатор – направена от органични вещества и метали кутия, чиито център привличал и излъчвал оргонова енергия. За да бъдат лекувани, пациентите просто трябвало да влизат в кутията и да седят вътре за определен период от време. Научните наблюдения на Райх го довели до заключението, че действително има сериозно подобрение на телесните функции у пациентите му. Главната концепция зад излагането на оргонова енергия била, че високите концентрации са способни да прочистят всички енергийни блокади, които съществуват в тялото. Според Райх тези блокади често са отговорни за смъртоносни заболявания като рак.

За жалост, тази може би революционна идея е била напълно пренебрегната заради други изказвания и действия на великия учен. Например друга основна теория, която Райх поддържал, била, че силата на оргазма също е способна да премахва енергийните блокади в телесните мускули. Вилхелм Райх бил яростен поддръжник и на сексуалната свобода, но през 20-те години на миналия век, подобно мнение било низвергнато, тъй като се смятало, че сексът трябва да се практикува само в условията на брачен съюз. Може да се каже, че заради тези си убеждения Райх бързо бил намразен от обществеността, но това не го спряло да продължи с работата и теориите си.

След като продължил да лекува тайно хора чрез оргоновия акумулатор, Райх бил арестуван и лежал в затвора три седмици, след което е освободен, но поставен под постоянно наблюдение. Тогава американската асоциация по храните и лекарства проявила сериозен интерес към оргоновата енергия и технологията за събирането ѝ. В крайна сметка от асоциацията обявили, че оргонова енергия не съществува и работата на Райх трябва да бъде прекратена. Странното в случая е, че устройствата, които Вилхелм Райх използвал, били унищожени и забранени за пресъздаване.

Разбира се, ученият продължил с работата си, като през 1954 г. отново бил арестуван за употреба на вече забранените устройства. В крайна сметка починал в килията си през 1957 г.

Последното желание на Райх било работата му да бъде запечатана за 50 г., надявайки се, че през 2007 г. светът ще бъде едно по-освободено и напредничаво място. Технологията за събиране и излъчване на оргонова енергия и до днес остава загадка, но започват да се появяват все повече хора, които твърдят, че могат да създадат оргонов акумулатор. На пазара вече са се появили (съмнителни) оргонови пирамиди, дистанционни управления, магнити и часовници. Не е ясно дали те са създадени по оригиналната технология на Вилхелм Райх, но със сигурност човечеството няма да спре да търси тази енигматична енергия, която може да се окаже способна да излекува целия свят.

Collective Evolution

Категории на статиите:
Загадки

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори