Тайната на спиране на стареенето при жените може да е скрита в яйчниците

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

p6160229-female_reproductive_system_superimposed_on_x-ray-768x512
Ивайло Красимиров

От козметика и процедури до пластична хирургия – борбата със стареенето е доходоносен бизнес. Към днешна дата обаче, въпреки всички глобални усилия и похарчени милиарди за продукти и изследвания, „фонтанът на младостта“ все още не е открит.

Ново изследване, проведено сега в Щатския Университет Юта дава нова надежда. Учените са открили, че трансплантирането на млади яйчници на възрастни мишки обръща процеса на стареене в техния метаболизъм и тяхната имунна система.

Джефри Мейсън от Университета Юта премахнал яйчниците на 10 мишки на възраст 12 месеца и в състояние на менопауза. Той ги заменил с яйчници, взети от мишки на възраст 60 дни (грубо пресметнато еквивалентни на 20-те години в човешкия живот).

Четири месеца след тази процедура Мейсън открил, че имунните Т-клетки (чиято задача е да се борят с нови инфекции и които намаляват със стареенето) всъщност са се повишили у мишките след трансплантацията. Мишките с млади яйчници успявали да изчистват глюкозата от кръвта си по-бързо, доказателство за подобрение в метаболизма. Новите открития добавят знания към предишните експерименти на екипа, доказали, че трансплантираните мишки живеят с 40% по-дълго.

На теория това означава, че може да е възможно да се замрази и съхрани тъкан от млади яйчници и да се ре-имплантира по-късно с цел подобряване на здравето. Вероятно ползите от подобна процедура няма да са особено дълготрайни, но шансовете за краткотраен ефект изглеждат добри.

Резултатите от изследването фокусират внимание върху ролята, която играят яйчниците в процеса на стареенето. Все още не е ясно как точно яйчниците осигуряват тези ползи за здравето. Въпросът, дали методът може да бъде приложен при хора, също няма отговор.

Article Categories:
Медицина

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори