Учени ще съставят атлас на всички клетки в човешкото тяло

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Учени дадоха старт на глобална инициатива за описването и включването в обширен атлас на всяка една клетка в човешкото тяло, предаде Ройтерс.

Амбициозното начинание може да промени разбирането на изследователите за развитието и болестите на човека.
Съставянето на атласа вероятно ще отнеме над 10 години. Целта на учените е да включат и опишат в него типовете и свойствата на всички клетки в тъканите и органите, както и да създадат референтна карта на здравото човешко тяло.

Клетките са фундаментални за разбирането на биологията на здравето и болестите. Учените обаче все още не могат да кажат какъв е точният им брой, колко различни типове клетки съществуват или как те варират от един орган на друг, отбелязва един от ръководителите на проекта.

Инициативата за съставяне на подобен атлас бележи началото на нова ера в разбирането ни за клетките. Ще открием нови типове клетки, ще открием как клетките се променят по време на развитие и болест, и ще добием по-ясна представа за биологията и медицината,

казва Сара Тийчман от британския институт „Сангър“.

Освен британските институт „Сангър“ и Уелкъм тръст, ръководители на проекта са институтът „Броуд“ и Масачузетският технологичен институт, които ще си сътрудничат с международни изследователи.

Учените се надяват, че съставянето на атлас, достъпен за глобалната научна общност, ще промени коренно изследванията върху развитието на човека и болести като астма, Алцхаймер и рак.

Доскоро клетъчното познание беше ограничено от използваните методи, състоящи се в изучаване на групи от клетки. С развитието на технологиите учените вече разполагат с усъвършенствани методи за изследване на индивидуални клетки.

Вече разполагаме със средствата да разберем как сме устроени, което ще ни позволи да проучим по-добре как функционират телата ни и какво се обърква при болест. Вярваме, че успешното описание на всички клетки в здраво човешко тяло ще повлияе върху почти всеки аспект на биологията и медицината в идните десетилетия,

казва Авив Регев от института „Броуд“.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Медицина

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори