10 места в Слънчевата система, където може да има живот

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ганимед
Антония Михайлова

С голям интерес следим как телескопът „Кеплер“ търси екзопланети, напомнящи Земята, а институтът SETI сканира галактиката за признаци на други цивилизации.

Но извънземният живот може да се е зародил доста по-близо – в нашата собствена Слънчева система, на съседните планети и техните спътници. Остава само да ги изучим по-добре.

Първите астрономи са смятали, че на Венера и Марс може да съществува живот, включително разумен. По-внимателното изучаване на тези планети е опровергало старите теории. Но нима животът винаги се е появявал в големи форми? И къде би могъл да възникне той?ЕвропаЕвропа е четвъртият по големина спътник на Юпитер, но се смята за най-перспективното място за съществуването на извънземни организми. На нея има повече вода, отколкото във всички океани на Земята, взети заедно, а водата е в основата на живота.

Да, Европа е скована от ледове, но вече съществуват програми за неговото пробиване и изучаване на гигантското море отдолу.

© NASA

© NASA

Марс. Въпросът за съществуването на живот на Марс неизменно предизвиква бурни спорове. Последните изследвания показват, че неговата повърхност понякога се покрива с течна вода, а това подхранва надеждите.

Има мнение, че примитивният живот на Червената планета може да се основава на смес от вода и водороден прекис и да се таи в кратера Хоровиц.ЕнцеладЕнцелад – шестият по размер спътник на Сатурн – може да е дом за живи организми по същите причини, както и Европа. Той също има подледен океан, макар и не с такива мащаби, но освен това на него е потвърдена геоложка активност.

Изригванията на вулканите на Енцелад може да дадат енергия, необходима за поддържането на някои форми на живот.

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho

© NASA/JPL-Caltech/University of Arizona/University of Idaho

Титан – най-големият спътник на Сатурн – е единственото небесно тяло в нашата система, без да се брои Земята, на чиято повърхност има течни езера. Вярно, те не са пълни с вода, а с течен етан и метан, периодично попълвани от местните дъждове.

Освен това на Титан е студеничко – минус 128 градуса по Целзий, но живот, основан на азот, теоретично би могъл да съществува.

© ESA

© ESA

Венера е горещ ад, температурата на нейната повърхност достига 460 градуса по Целзий. И все пак учените смятат, че някои видове микроби биха могли да живеят в горните слоеве на венерианската атмосфера, където условията са много по-меки. Облаците на Венера са пълни с водни пари и кислород, а серният диоксид и въглеродният окис може да са източник на храна.

© NASA/JHUAPL/SwRI

© NASA/JHUAPL/SwRI

Плутон и Харон често се разглеждат като двойна планета и благодарение на гравитационната връзка вероятно притежават силна геоложка активност.

Вследствие на това може да се изработва достатъчно топлина и енергия за поддържане на живот. Изследователи смятат, че на тях също може да се намират подледни океани.ГанимедГанимед е най-големият спътник на Юпитер и любопитен кандидат за извънземен живот. Както и на Европа и Енцелад, там също може да има океан под ледовете, но не на 15 км под повърхността, а на около сто. Такава дебела кора много трудно може да се пробие, но в бъдеще със сигурност ще си струва да се опитаКалистоКалисто е вторият по размер спътник на Юпитер и по показатели за съществуване много напомня на Ганимед. Калисто впрочем има едно преимущество – изключително нисък радиационен фон, поради което именно на този спътник се планира станция за изучаване на Юпитер и неговата система.РеяРея е вторият по големина спътник на Сатурн, състоящ се основно от воден лед. Което е по-интересно – на нея присъства атмосфера от кислород и въглероден диоксид, сходна със земната. Разбира се, тя е изключително силно разредена, така че хората не биха могли да дишат местния въздух, но за някои форми на живот това може да е достатъчно за съществуване.

Кометата 67P / Чурюмов–Герасименко. © ESA

Кометата 67P / Чурюмов–Герасименко. © ESA

Кометите не се явяват постоянни обекти от близкото пространство в Слънчевата система, а обитават облака на Оорт, който се намира на около една светлинна година от нас. Една от теориите за възникването на живот на Земята гласи, че той е донесен тук именно от комети. Споровете за това, могат ли микроорганизмите да пътуват на комети, не стихват и до днес.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Слънчева система

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори