10 възможни причини за чувството на тревога и безпокойство, което те мъчи

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Страдате ли от усещане за тревога, което не можете да дефинирате и за което на пръв поглед няма разумна причина? Тук ще се опитаме да съберем най-често срещаните причинители, които може да предизвикват подобни усещания у човек.

В някои дни слънцето грее, времето е перфектно и няма причини за драма. В такъв ден, както и във всеки друг атмосферата може да се промени и да превърне всичко хубаво в черно и изнервящо. Само в рамките на миг светлите дни може да почернеят, да се изпълнят с параноя и страх. Това е да живееш с усещането за тревога.

Тревожността е по-често срещана отколкото си мислиш. За Съединените щати например статистиката твърди, че 40% от населението живее с това постоянно свиващо стомаха чувство за безпокойство. В повечето случаи няма сигнали, които да те предупредят, че паниката идва. Понякога (ако не през цялото време) просто се случва без обяснение и причина.

Затова е важно да разбираме какво причинява тревожността, кои са спусъците, които отприщват това чувство, за да можем да разберем моделите, по които се развива то и да третираме състоянието по-ефективно.

Ето кои са най-често срещаните причинители на тревожност:

Негативно мислене

Не винаги е лесно да контролираш мисленето си. Въпреки това, ако успееш да преобърнеш мисловния си процес, ще забележиш драстична промяна в честотата на атаките на тревога и безпокойство. Опитай се да мислиш по-позитивно, всичко е в твоята глава.

Позитивизъм

Да, звучи нелепо, особено след горното. Как може негативизъм и позитивизъм да предизвикват тревога и безпокойство? (звучи като що си с шапка и що си без шапка – и в двата случая ти е спукана работата). Има си причина обаче. Когато например настъпят позитивни промени – ние се стремим към дадена цел и когато я постигнем, понякога химията в нашето тяло се разбалансира, поради „добър стрес“ и това обръща добрия стрес в лош стрес. В крайна сметка въпреки че минаваш през добри времена, прекаленото количество вълнения и емоции причиняват тревожността.

Ниско ниво на кръвната захар

Важността на нивата на кръвната захар обикновено се асоциира с диабета, но всъщност засяга всички. Ниски нива на глюкоза в кръвта може да се предизвикат с дехидратиране, изтощение, лоши хранителни навици или небалансирани диети. Ниските нива на кръвна захар може да предизвикат пристъпи на тревожност и безпокойство.

Ниска мотивация

Да нямаш определена цел в живота си води до негативни нагласи, дори депресия. Повечето от нас знаем, че тренировките освобождават допамин, хормон, който ни кара да се чувстваме по-позитивни и реализирани. Без мотивация и без физическа активност това чувство ни липсва и се поддаваме на стреса. Този начин на живот предразполага чувството за безпокойство и атаките на тревожност.

Липса на социални контакти

Очевидно е, че паническите атаки могат да бъдат стимулирани от външни причини. Обратното обаче също е в сила – причинителят може да е липсата на социална интеракция. Когато оставаме насаме с мислите си, често попадаме в капана на чувството на тревога и притеснение. Това е защото мозъкът ни пътува в различни посоки, създавайки сценарии докато анализира детайлите на отминали събития и действия. Понякога наистина има нужда излезем и да поговорим с някого и да срещнем нови хора. Става дума за баланс.

Справяне със стреса

Наличието на много стрес може да причини тревожност. Понякога живот ти хвърля проблеми, които се натрупват върху други проблеми и това е изтощително. В такива периоди тревогата командва живота ти, но ти се дава шансът да разбереш какво работи и какво не от познатите техники за успокояване. Помнете, че трябва да приемете стреса и да се освободите от него по организиран начин, справяйки се с някои от задачите сега, с други – после.

Алкохол

Някои може да си мислят, че алкохолът успокоява нервите. Може да е вярно за някои хора, но за други алкохолът е силен стресиращ фактор. Ако носите тревожността в себе си, алкохолът по-скоро предизвиква атаките, а не ги предотвратява. По-добре стойте настрана от алкохол, ако имате проблем с чувството на безпокойство или поне не пийте, когато се дойде поредната атака.

Бъзсъние

Ако не можеш да спиш, значи не можеш да се „отърсиш от отминалия ден“. Прекалено многото мислене може да доведе до паник-атака. Лесно е да се поддадеш на тревогата, когато мозъкът ти работи извънредни часове. Вземи мерки да заспиваш навреме, така че да не предизвикваш стрес.

Нездравословни храни

Ще се изненадаш до каква степен някои храни могат да бъдат причинители на тревожност. Нездравословен начин на хранене не просто лишава тялото от хранителни компоненти, но лишава мозъка от важни съставки. Това от своя страна предизвиква чувство на безпокойство и тревога. Например, важно е да се стремите да избягвате полуфабрикати, солени и силно кисели храни. Средиземноморската кухня е вероятно най-добрият избор за ментално здраве.

Светлини, звуци и миризми

Така както някои светлини, звуци и миризми могат да предизвикат позитивна реакция, могат да доведат и до чувство на тревожност и безпокойство. Внезапни силни шумове могат лесно да извадят от равновесие хората с тревожно разстройство. Същия ефект може да имат и ярки или мигащи светлини. Що се отнася до миризмите – всичко, което може да ни отведе обратно към негативни събития, може да предизвика чувство на безпокойство. Струва си да се замислиш кои са причинителите в твоя конкретен случай.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори