10 знака, че психичната ви възраст е по-голяма от физическата

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Хермина Тот
 • 1 август 2016 г. в 11:02 Последна промяна:
  2 август 2016 г. в 11:09

Хората често се чувстват привлечени от такива, които изглеждат „прекалено мъдри за годините си“. Действително има нещо величествено в старите души, родени с много житейски опит. Нормално е да се обръщаме към такива хора за съвет или утеха, вярвайки че те могат да предложат гледна точка, каквато другите не могат и това обикновено е точно така.

И така: кой е най-добрият начин да проверите, дали психическата ви възраст е по-голяма от физическата? Ето десет характеристики, които ще ви помогнат да определите това:

 1. Чувствате се комфортно в собствената си кожа

Често се казва, че колкото повече остаряваме, толкова по-малко ни пука какво мислят другите. Младите често изпитват натиска да се впишат и да бъдат повече като другите хора, отколкото да бъдат себе си. Старите души нямат нужда от такова потвърждение. Това е страхотна черта, към която си заслужава да се стремим.

 1. Знаете какво харесвате и кога да кажете „не“

Няма да откриете стара душа на финала на парти, което трябва да е приключило преди три часа. Хората, чиято психична възраст е по-голяма от физическата могат да разпознават емоциите си, в това число и кога не се забавляват. Вместо стоически да пресушават поредното питие или да „издържат“ до финала, просто си тръгват.

 1. Можете да разграничите важните неща от тривиалните

Забавно е да погледнете назад към нещата, които изглеждат толкова важни докато се случват и толкова тривиални по-късно при втори оглед. Повечето хора могат да правят това, само когато ситуацията е отминала. Старата душа е по-добре подготвена и може да прецени за всяка ситуация на момента дали е вероятно важна или не.

 1. Можете да прощавате

Да можеш да простиш е вероятно едно от най-ценните качества, които можем да развием. Хората, чиято ментална възраст е по-голяма от физическата знаят, че да пазиш в себе си горчилка и яд не помага на никого. Научили са се да прощават, да оставят лошото да отмине. Това е причината, поради която старите души сякаш излъчват светлина, защото не носят лоши мисли със себе си.

 1. Култивирали сте собствен вкус

Необходимо е време да откриеш какво наистина харесваш в живота. От черно кафе до класическа музика, някои вкусове определено се развиват с течение на времето. Докато някои стари души изглежда са родени с определена страст, например Шопен … Други зрели души просто рафинират вкуса си с годините.

 1. Благодарни сте всеки ден

Да осъзнаваш че си късметлия, идва с трупането на опит. Като минеш през върховете и спадовете на живота започваш да отчиташ хубавите неща в него. Старите души, хората с по-голяма психическа възраст от физическата, изглежда са наясно с това още от раждането си, чувствайки се щастливи от факта, че са тук.

 1. Разбирате добре как се чувствате вие и околните

Ще разпознаете този талант у най-зрелите хора, които познавате. Изглежда те просто усещат как се чувствате, без да е необходимо да им казвате. Още преди да започнете да се обяснявате, те вече са кимнали с разбиране, което само по себе си облекчава състоянието да бъдеш себе си.

 1. Планирате далеч напред

Зрелите хора знаят как да се забавляват и да бъдат спонтанни, но мислят и за бъдещето. Спестяването на пари например е ключов индикатор за зрялост – знаеш че си заслужава да имаш малко по-малко сега, но да имаш повече в бъдеще.

 1. Загрижени сте за състоянието в света

Като цяло по-старите поколения са по-загрижени за текущите събития в световен мащаб, за околната среда и т.н. Те изглеждат по-ангажирани с това, което става сега, защото си дават сметка как това ще се отрази на тяхното поколение и на поколението на техните деца. Старите души обаче се интересуват от политика още от ранна възраст. Знанието за това как функционира светът, е ясен знак за развита психическа възраст.

 1. Не се фокусирате върху материалното

Няма да видите стара душа да си ъпгрейдва телефона, само защото е излязла нова версия. Те правят съзнателни решения, базирани на това, което им е необходимо, не на импулсивни желания.

Познавате ли такива хора? Звучи ли ви някои от тези знаци като верен? Споделете мислите си в коментарите отдолу!

Категории на статиите:
Психология

Коментари

 • не знамдали тези признаци отговарят на това дали е стара душа, някой, но има логика
  има и други начини по които се определят
  все пак 9 от 10 за мен са добър атестат! дано има и други. знам че има но те не се набиват на очи, та е трудно да ги срещнеш. сигурно всеки е там където трябва да е. както се казват будистите гората е тясна за 2 тигъра…

  БОЛГЪ 5 август 2016 09:45 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори