$100 000 награда за този, който съхрани подходящ за възкресяване мозък

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

The Department for Culture, Media and Sport/Flickr
Антония Михайлова

Изследователите искат да въплътят в реалността научнофантастичен сценарий: те възнамеряват да разработят методи за съхранение на мозък, при които ще бъде възможно последващото му „възкресяване“.

Фондацията за съхранение на мозъка (The Brain Preservation Foundation) е обявила, че неврофизиологът, който успее да постигне тази цел, ще получи награда в размер на 100 000 долара. Учените, готови да претендират за наградата, вече имат редица публикувани изследвания по този въпрос. Техният подход значително се отличава от активно разработваните в момента процедури по крионично съхранение на човека.

Фондацията предлага на учените да започнат с ефективен животински модел, а в дългосрочна перспектива да разработят хирургична техника, която да помогне на достъпна цена да се съхрани функциониращият човешки мозък за повече от сто години. Учените трябва да измислят как да поддържат невронните процеси и синаптичните връзки.

В момента в конкурса могат да вземат участие само две научни групи: на Шон Микула (Shawn Mikula) от Института за медицински изследвания към обществото „Макс Планк“ и учените от Калифорнийската криобиологична изследователска компания 21st Century Medicine.

Микула предлага химичен процес, който вече е тестван върху мозък на мишки. Специалистите от 21st Century Medicine на свой ред използват криоконсервация, която се заключава в това, че мозъкът се запълва с физиологична течност и се обработва с химични вещества, предотвратяващи образуването на лед. Компанията вече е съхранила успешно мозъка на заек с този метод.

„Практически съм сигурен, че е възможно да се направи рестарт на съзнанието – коментира президентът на фондацията Кен Хейуърт (Ken Hayworth). – Напълно е възможно хората на бъдещето да могат да заменят своите тела и мозък с помощта на оптимално подбрани синтетични.“

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Невро(био)логия

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори