12-годишно момиче надмина Айнщайн и Хокинг

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

News & entertainment/YouTube
Димитър Димитров

Младо момиче от Великобритания надмина гениите Алберт Айнщайн и Стивън Хокинг в IQ тест на Менса. 12-годишната Лидия Себастиян (Lydia Sebastian) от Есекс направила теста в опит да влезе в обществото, в което приемат само най-добрите 2 процента от преминалите теста.

Резултатът ѝ бил 162. Това е възможно най-високият резултат за хора под 18 години. Айнщайн не е преминавал модерен тест на Менса, но се смята, че имал IQ, равно на 160, колкото има и Хокинг.

Само 1 процент от хората, които полагат теста на Менса, постигат максималния резултат. Средният резултат е 100, а за „гении“ се смятат тези, които имат резултат над 140.

Това е вторият път за този месец, в който младо момиче надминава най-великите учени. 12-годишната Никол Бар (Nicole Barr) също е от Великобритания и също постига максималния резултат. Това е добра индикация, че възрастта не ограничава интелекта.

Все пак е важно да се спомене, че коефициентът на интелигентност не ни казва колко умен е даден човек. Невролози са доказали, че тестовете изчисляват адекватно паметта, математическите способности и словесно-логическото мислене, но не могат да изчислят цялостния интелект, при който се изисква едновременна работа на няколко области на мозъка.

„Когнитивните умения, които се измерват с коефициента на интелигентност, са много важни, но също така са важни и емоционалния и социалния интелект“, казва Аманда Потър (Amanda Potter) от Британско психологическо общество.

„Тестваме коефициента на интелигентност, защото искаме да разберем до къде могат да стигнат възможностите за научаване на нова информация, справянето с двусмислена информация и разсъждаването чрез здрав разум.“

Въпреки всичко 162 е невероятен резултат за тази възраст. „В началото бях доста притеснена, но беше много по-лесно, отколкото очаквах и тогава се отпуснах“, казва Лидия за The Guardian. „Дадох всичко от себе си.“

IQ тестът на Менса е разделен на две части – разбиране при четене и разбиране при визуални стимулации. Максималният резултат за деца под 18 години е 162, а за възрастни е 161.

Все още не се знае дали Лидия ще бъде приета в Менса, но Никол вече е приета. Това най-вероятно означава, че и двете момичета имат място в обществото на хора с най-висок коефициент на интелигентност. Ще почакаме да видим какво е приготвило бъдещето за тези две умни момичета.

Science Alert

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Наука

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори