13 неща, които карат хората моментално да не те харесват, според науката

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Всеки може да разкаже история за приятел, когото е смятал за неприятен в началото, но после е установил, че всъщност е най-приятният човек.

По принцип разполагаш само с няколко секунди, за да накараш някого да поиска да прекара повече време с теб. Всичко е от значение – от фамилното ти име до начина, по който мирише потта ти (уф да, знаем).

Чети надолу – Business Insider е събрал няколко научни открития за заплахите и поведенията, които карат хората да не те харесват, както онлайн така и на живо.

1. Споделяне на твърде много снимки във Facebook

Ако си такъв тип човек, който може да сподели кадри от медения си месец, дипломирането на братовчедка си и кучето си, пременено в Хелоуин костюм в един ден, вероятно е по-добре да спреш.

Изследване, проведено още през 2013, твърди, че публикуването на твърде много снимки в социалните мрежи може да навреди на връзките ти в реалния живот.

„Така е, защото хората, които не са сред най-близките ти и роднините ти, не изглежда да се отнасят положително към онези, които непрекъснато публикуват снимки на себе си,“ казва водещият в изследването автор Дейвид Хъфтън от Бизнес Училеще Бирмингам.

Нещо повече: приятелите се дразнят от прекалено много снимки на роднини, а роднините не харесват прекалено много снимки на приятели.

Бен Мардер от Университета на Единбург, който също работи по изследването предупреждава: „Внимавай, когато споделяш нещо как ще бъде прието от другите – въпреки че споделянето е страхотен начин за подобряване на връзките, може също и да ги съсипе.“

2. Имаш прекалено много или прекалено малко приятели във Facebook

В изследване, проведено още през 2008 г. от Щатския Университет Мичиган, колежани били тествани да разглеждат фиктивни профили във Facebook след което били питани колко харесват притежателите на тези профили.

Резултатите показали най-голямо харесване при наличието на около 300 приятели. Най-малко харесвани били собствениците на профили с около 100 приятели и почти толкова малко били харесване онези с повече от 300.

Защо 300 + приятели се оказва повратна точка? Авторите на изследването казват: „Индивиди с прекалено много приятели изглеждат твърде фокусирани върху Facebook, сприятеляват се повече от отчаяние, отколкото защото са популярни.“

От друга страна обаче колежаните, правили оценката, също имали по около 300 приятели във Facebook. Учените заключават, че в среда, в която е често срещано да имаш около 1000 приятели, може именно 1000 да е точката на най-голямо харесване.

Имайте предвид, че изследване, проведено през 2014 г. твърди, че средният брой приятели сред възрастни потребители е 338.
Интересно е, че изследването предполага, че участниците не са били съзнателно убедени, че харесват по-малко хора с твърде много или прекалено малко приятели във Facebook.

3. Разкриваш нещо екстремно лично твърде рано в дадена връзка

По принцип, хората се харесват повече след като са „изтъргували“ доверие помежду си. Саморазкриването е един от най-добрите начини да правиш приятели в зряла възраст.

Психолозите обаче казват, че разкриването на нещо твърде интимно – да кажем, че сестра ти изневерява на съпруга си – докато все още се опознавате може да те накара да изглеждаш несигурен и да намали рязко степента на харесване от другата страна.

Ключът е да откриеш точното количество лична информация. Изследване, проведено през 2013 г. от Сюзън Шпрехер от Щатския Университет Илинойс, твърди, че споделянето на детайли за хобита или любими спомени от детството те карат да изглеждаш топъл човек и съответно увеличава шансовете да бъдеш харесан.

4. Задаваш някому въпроси, без да говориш изобщо за себе си

Същото това изследване от 2013 г. изважда сериозно възражение срещу идеята, че саморазкриването предпоставя близост. Хората по принцип те харесват по-малко, ако не действаш реципрочно, когато ти разкрият нещо интимно.

В изследването участници, които не се познават помежду си били разделени на две групи. В първата група половината участници са се „саморазкривали“ (споделяли лична информация) пред втората половина. В другата група двете половини са се „саморазкривали“, редувайки се на 12 минути. Резултатите са категорични, че участващите във втората група са се харесали много повече.

Авторите заключават по темата: „Въпреки че срамежливи или социално нервни хора може да задават въпроси на другия, за да отклонят вниманието от себе си, нашето изследване показва, че това не е добра стратегия за иницииране на връзка. И двамата участници във взаимодействието трябва да се разкриват, за да генерират взаимна близост и харесване.“

5. Публикуваш профилна снимка в твърде близък, крупен план

Ако профилът ти в LinkedIn включва снимка, на която на практика лицето ти е размазано в камерата, вероятно е по-добре да я смениш.

Изследване на Калифорнийския Технологичен Институт твърди, че лицата, заснети от едва 45 см, се възприемат като по-малко заслужаващи доверие, по-малко атрактивни и по-малко компетентни от лицата заснети от 135 см.

6. Скриваш емоциите си

Изследване твърди, че показването на истинските ти емоции е по-добра стратегия да накараш хората да те харесват от скриването им.

В проучване от 2016 г. учени от Университета Орегон записали на видео хора, гледащи две филмови сцени: сцената с фалшивия оргазъм от „Когато Хари срещна Сали“ (When Harry Met Sally) и тъжната сцена от „Шампионът“ (The Champ). В някои случаи гледащите били карани да реагират естествено, в други били инструктирани да потискат емоциите си.

След това колежани били накарани да гледат 4-те версии на видеото с гледащите. Учените измервали интереса на студентите към сприятеляване с хората от видеото, както и тяхната оценка на личностите от видеото.

Резалтът бил недвусмислен – онези, които потискали емоциите си били харесвани по-малко. Те били оценени като по-малко екстровертни и по-неприятни от хората, които изразявали естествено емоциите си.

Учените пишат: „Хората … не преследват близки връзки по недискриминационен признак – те вероятно търсят хора, при които е по-вероятно инвестицията да срещне реципрочност. По тази причина, когато търсещият забележи, че някой прикрива емоциите си, е вероятно да го интерпретира като липса на интерес към нещата, фасилитирани от изразяването на емоцията – близост, социална подкрепа, междуличностна координация.“

7. Държиш се прекалено мило

Логично е да се мисли, че колкото по-мил и алтруистичен изглеждаш, толкова по-вероятно е повече хора да те харесват. Но всъщност се оказва, че не е така.

В изследване от 2010 г. учени от Щатския Университет Вашингтон и Изследователския Институт Дезърт провели експеримент, в който студенти играли компютърна игра заедно с четирима други играчи, които всъщност представлявали манипулация от страна на учените.

Ето как един от учените в екипа описва процедурата пред The Harvard Business Review:

“Всеки от участниците беше поставен в група от петима, без да вижда другите участници в групата. На всеки от тях бяха дадени дарения под формата на ваучери, които те можеха да задържат или да върнат, изцяло или частично. Имаше и стимул да задържат и увеличат ваучерите, но не очевиден.”

(“На участниците било казано, че в края на семестъра ще се състои теглене на имената им на случаен принцип и тези, които бъдат избрани ще могат да обърнат ваучерите в купони за хранене в заведенията на кампуса.”)

Някои от фалшивите участници в играта губели много точки и взели много малко ваучери – по-скоро алтруистично поведение. Оказало се, че повечето участници не искали да работят повече заедно със своите неегоистични съотборници.

В подобен последващ експеримент, част от същото изследване, повечето участници казали, че неегоистичните и алтруистични играчи са били причината самите те да изглеждат лоши, а някои дори са заподозрели скрити мотиви.

8. Прикриваш хвалбите зад фалшива скромност

В опит да се впечатлят приятелите или потенциални работодатели някои хора скромничат и прикриват самоизтъкване зад самокритика. Това поведение, тип фалшива скромност (напр.: Уфф, изядох 15 парчета шоколад, трябва да се науча да се контролирам докато съм в първа класа, иначе ще ми прекратят договора за модел, LOL), може да се окаже губещо, според изследване на Harvard Business School.

В изследването колежани били накарани да напишат отговор на въпроса кои са най-големите им слабости при интервю за работа. Резултатите показали, че повече от ¾ от участващите са демонстрирали това поведение, твърдейки че са перфекционисти и работят прекалено здраво.

Независими асистенти в проучването след това са казали, че е по-вероятно да наемат онези, които са били честни и че харесват именно тях много повече. Тези участници са писали неща от типа на „Не винаги успявам да бъда организиран“ или „Понякога реагирам пресилено в ситуации“.

Друга алтернатива в ситуацията „интервю за работа“ е да говориш за слабости, които не са директно свързани с позицията – напр. страх от говорене пред публика, при положение, че се кандидатираш за позиция, които предполага писане.

9. Ставаш прекалено нервен

Никога не им позволявай да видят или да подушат потта ти. Изследване твърди, че аромата на нервната ти пот може подсъзнателно да повлияе на преценката на хората за личността ти.

През 2013 г. учени от Monell Chemical Senses Center показали на участващите видео материали с жени в обичайни ежедневни ситуации като работа в офиса или грижи за дете.

Докато гледали видео материалите те подушили три вида пот: пот, прозведена по време на тренировка, пот предизвикана от стресова ситуация и пот, създадена в стресова ситуация, но прикрита с антиперспирант.

Участниците били поканени след това да оценят жените по компетентност, самоувереност и дали заслужават доверие.
Резултатът категорично показва, че участниците са оценили жените по-ниско по всички показатели, когато са надушвали потта, предизвикана от стрес. В случая, когато ароматът е бил прикриван с антиперспирант, жените са получили по-позитивни оценки.

10. Не се усмихваш

В много ситуации е трудно да се усмихваш, особено когато си на работа, срещаш един куп хора по време на безкрайни срещи и т.н. Въпреки това трябва да се опиташ да го правиш.

В изследване на Университета Уайоминг на 100 жени били показани снимки на друга жена в четири различни пози: усмихната с отворена позиция на тялото, усмихната в затворена позиция на тялото, с отворена позиция на тялото без да се усмихва и със затворена позиция на тялото без да се усмихва.

Резултатът показал, че жената на снимката била най-харесвана на снимките, на които се усмихва, без значение от позицията на тялото.

В друго съвместно изследване на Университет Станфорд и Университета Дуисбург – Есен се казва, че студентите, които контактували чрез аватари, се чувствали много по-позитивно в интеракцията, ако аватарът имал широка усмивка.

Бонус: Друго изследване твърди, че ако се усмихваш при първа среща с някого, шансовете да бъдеш запомнен по-късно са много по-големи.

11. Демонстрираш, че не харесваш някого

Психолозите отдавна знаят за феномена „реципрочност на харесването“ : ако мислим, че някой ни харесва, сме по-склонни и ние да го харесваме.

В изследване още от 1959 г., публикувано в Human Relations например, на участващите било казано, че определени членове на групата за дискусии вероятно ще ги харесат. (Тези членове на групата били избрани на случаен принцип от експериментиращия.)
В края на дискусията, участниците показали, че хората които са им харесали най-много са тъкмо тези, които е трябвало вероятно да ги харесат.

В по-ново проучване изследователи от Университета Уотърло и Университета Манитоба твърдят, че когато очакваме хората да ни приемат, ние се отнасяме по-топло към тях, с което увеличаваме шансовете те наистина да ни харесат. Така че, дори да не си сигурен как те приема човекът отсреща, дръж се сякаш го харесваш и той може също да те хареса.

Защото, от друга страна, ако не демонстрираш привързаност или харесване, потенциално ще го отблъснеш.

12. Името ти е трудно за произнасяне

Така е: това не е честно.
Ето какво казва науката обаче: В изследване от 2012 г. учени от Университета Мелбърн, Университета Льовен и Университета Ню Йорк твърдят, че хора с по-трудни фамилии биват преценявани по-негативно.

В експеримент включен в изследването участниците чели подигравателна вестникарска статия за човек, кандидат в предстоящите местни избори.

Някои от участващите чели за човек със сравнително лесно за произнасяне име (Lazaridis или Paradowska), докато други чели за човек с по-трудно за произнасяне име (Vougiouklakis и Leszczynska).

Участниците, които чели за човека с по-лесното име твърдели след теста, че кандидатът е много по-подходящ за политиката от участващите, които чели за човека с трудното име.

13. Пускане на имена

Вероятно е изкусително да споменеш името на известен писател, който ти е съученик с цел да впечатлиш партньора в разговора. Тази тактика обаче може да се обърне срещу теб.

Поне така твърдят учени от Университета в Цюрих. През 2009 г. те публикуват студия, в която се казва, че „пускането на имена“ прави хората да изглеждат по-малко компетентни и по-трудни за харесване.

За целите на експеримента студенти от Университета Цюрих контактували с „партньори“ по имейл (имейлите били генерирани от учените).

В някои от имейлите партньорът споменавал, че Роджър Федерер му е приятел и са тренирали заедно. В други мейли, партньорът само казвал, че Федерер му е приятел.

В другия комплект мейли партньорът споменавал, че той или тя е фен на Федерер. В други мейли Федерер изобщо не бил споменаван.

Резултатът категорично показва, че колкото по-силна е връзката между „партньора“ и Федерер, толкова по-малко харесван е партньорът от участващите. Учените предполагат, че това до голяма степен се дължи на усещането, че партньорът се държи манипулативно.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори