2015 е най-горещата в историята, 2016 ще е още пò

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Рixabay.com
Антония Михайлова

2015 е най-горещата година за цялата история на наблюденията. Това се дължи на човешката дейност, глобалното затопляне и усилването на явлението Ел Ниньо, а 2016 година може да стане още по-жежка, твърди Световната метеорологична организация (СМО).

На 25 ноември СМО представи предварителната оценка на климата на планетата, подготвена за международната конференция, която се открива в Париж на 30 ноември.

„Състоянието на глобалния климат през 2015 година ще влезе в историята по редица причини… 2015 година очевидно ще стане най-горещата в историята на наблюденията с най-високи температури на повърхността на океана от началото на провеждането на измервания… Следващата година по-скоро също ще бъде гореща, може би дори още по-гореща“, казва генералният секретар на СМО Мишел Жаро.

По думите му нивото на парниковите газове в атмосферата са достигнали нови максимуми, а глобалната средна концентрация на СО2 през пролетта на 2015 в Северното полукълбо за първи път е преодоляла бариерата от 400 части на милион. Освен това в последно време се наблюдава мощно явление Ел Ниньо, което влияе на природните режими в много части по света и е станало причина за изключително топлия октомври. Глобалното въздействие на Ел Ниньо, както се очаква, ще се съхрани и през 2016 година.

„Парниковите емисии, които се явяват причина за измененията на климата, могат да се контролират. Имаме знания и инструменти, за да действаме. Имаме избор. Бъдещите поколения няма да го имат“, заключава Жаро.

По данни на СМО глобалната средна повърхностна температура през 2015 година досега е с около 0,73 градуса по Целзий над средната стойност за 1961-1990 г., която е 14 градуса, и с около 1 градус превишава средната стойност на доиндустриалния период от 1880-1899 г.

Освен това глобалните средни температури на повърхността на морето по-скоро ще превишат рекордните стойности от миналата година. А в Южна Америка и Азия тази година е станала най-горещата в историята на наблюденията.

В Африка и Европа това е втората от най-горещите години. Също периодът от 2011 до 2015 влиза в историята като най-топлия петгодишен период в света.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Климат

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори