3D ултразвуков скенер за отпечатъци ще прави смартфоните безопасни

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

© Dave Horsley/University of California, Davis
Антония Михайлова

Изследователи от Калифорнийския университет в Дейвис и Бъркли са миниатюризирали медицинска ултразвукова технология за създаването на датчик за отпечатъци от пръсти, който да може сканира пръстите в 3D.

Тази технология се отличава с ниско енергопотребление и може да подобри сигурността на подобни скенери и да усъвършенства безопасността на съвременните смартфони и таблети.

Предисторията на този 3D ултразвуков скенер за отпечатъци е такава. През 2013 г. компанията Apple обявява, че ще включи скенер на отпечатъци в своя смартфон iPhone 5s. Въпросите възникнали веднага – например потребителите се интересували доколко сканирането ще бъде безопасно и точно. Както станало ясно, методиката е доста точна. Тя била приета добре от обществеността и сега много производители на смартфони прилагат тази иновация.

Но скенерите за отпечатъци, използвани в сегашното поколение портативни устройства, все още не са достатъчно безопасни. Датчиците снемат изображение от пръстите само в две измерения, така че лесно могат да бъдат измамени, ако се приложи разпечатано изображение на отпечатък от пръст към тях.

Проф. Дейвид Хорсли (David Horsley) и екипът му вече са разработили датчик, който ще може да отстрани този проблем с помощта на ултразвук. Той получава триизмерен отпечатък от пръста и от тъканите под кожата.

В основата на устройството е сложно медицинско оборудване. При това учените са създали много компактен скенер, за функционирането на който се изразходват само 1,8 волта. Всички тези параметри го правят добър кандидат за използване във всички видове портативна електроника.

„Ултразвуковите изображения се получават по същия начин, както и при използването на медицинско ултразвуково оборудване – казва Хорсли. – Датчиците на повърхността на чипа изучават ултразвуковия сигнал и получават ехо, отразяващо се от извивките по повърхността на вашия отпечатък.“

Новото сканиране на отпечатъци е доста по-сложно от използваните сега технологии, тъй като, както се очаква, ще бъде по-безопасно.

По-скоро новият скенер няма да увеличи съществено стойността на смартфоните на бъдещето. При неговото създаване са използвани добре известни технологични решения, произвеждани днес в големи обеми.

Подробно за разработката се разказва в статия, публикувана в сп. Applied Physics Letters.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
HiTech

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори