4 хиляди км с бензинов автомобил = 3 м2 стопен лед в Арктика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Ако човек кара бензинов автомобил 4000 км, образуваните парникови газове ще стопят 3 кв. м лед в Северния ледовит океан, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, позовавайки се на научно изследване.

Учени от Германия и САЩ установиха пряка връзка между въглеродните емисии и намаляването на леда, като анализираха дългосрочните тенденции за плаващия лед от 50-те години на миналия век. Така те прогнозираха, че океанът около Северния полюс ще бъде без лед през лятото до 2045 г., ако емисиите останат на сегашното ниво.

Историческите данни показаха, че всеки тон въглероден двуокис, освободен в атмосферата, означава средно загуба на три квадратни метра лед през септември. Това е месецът с най-малкото количество лед в Арктика, преди увеличаването му през зимата. Така може да бъде разбрано какво означават индивидуалните емисии за топенето на арктическия плаващ лед, пишат учени от института „Макс Планк“ за метеорология и американския Национален център по снеговете и ледовете.

Всеки човек, летящ от Ню Йорк до Европа и обратно, или шофиращ бензинов автомобил 4000 км, произвежда около тон въглероден двуокис.

Обикновено учените използват абстрактни понятия като милиарди тонове парникови газове. „При нас нещата са по-лични“, каза ръководителят на изследването Дирк Ноц от института „Макс Планк“.

Според други специалисти обаче, като проф. Питър Уодъмс от Кембриджския университет, подобно приравняване опростява нещата. Той каза, че ледът може да изчезне в Северния ледовит океан още през 2017 г. или 2018 г. заради други фактори, дължащи се на предизвиканите от човека климатични промени, като промяната във ветровете и покачващата се температура на морската вода.

През септември 2016 г. плаващият лед се сви до 4,14 милиона кв. км – на второ място заедно с 2007 г., след рекордния минимум, отбелязан през 2012 г. (БТА)

Категории на статиите:
Климат

Коментари

 • Де да бяха само автомобилите. Добавете стотиците хиляди кораби и самолети, заводи, ТЕЦове и т.н… Добавете изсичането на горите. Всеки има на работното си място бюро, стол, шкаф, врати.. у дома също бъка с дървении, сметнете колко сгради има по света, добавете и колко хора се отопляват с дърва и спокойно може да се каже, че за това са били нужни милиарди изсечени дървета. Всеки човек годишно ако изяжда по 2 риби средно това са 14 милиарда изядени риби годишно а ядем много повече риба. Никой не се наяжда с два сафрида. А населението расте, след 20-30 години няма да остане риба и гори, нефта след 50 години също ще е източен, малко по-късно и природния газ. Почти не останаха места за дивите животни по планетата. Ловджиите обезлюдиха горите. Тази планета след 100 години ще е тотално източена. Най-странното е че всички знаем това, но никой не реагира. Оглеждаме звездите и планетите около нас и виждаме, че на всякъде е мъртвило, Земята е като микроскопичен оазис в мега пустиня и ние въпреки, че знаем че е единстмвеното място на което можем да оцелем го унищожаваме. Все едно да седиш на клон на дърво, под тебе да тече лава а ти бавно и методично да режеш клона на който седиш, знаейки, че счупи ли се умираш.

  Румен 4 ноември 2016 14:29 Отговор
 • Що пък „бензинов“, тия на ГАЗ са много по-брутални еко-замърсители.
  А електро-автоммобилите са БЕДСТВИЕ – за да работят са им нужни ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛИТЕ, последните са ТЕЦ – най-зверския замърсител на атмосферата и АЕЦ – напълнили земята с вечни ядрени отпадъци.

  Тааа, всичко е РЕКЛАМА, милиардерите се ояждат, населението мре в болести и Земята си отива; и слепците виждат това!

  Впрочем, народа си го иска – ето навън вече се преследват пешеходците, а тия с бричките са царе 🙁

  Професор Истина 4 ноември 2016 11:56 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори