4 необичайни знака за интелигентност, които показват, че може да си по-умен от средната статистика

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

CC0 Public Domain
Ивайло Красимиров

Ако си мислите, че сте умни, може да решите да проверите коефициента си на интелигентност в някой от многото IQ тестове. В последно време обаче изследователите в областта анализират някои по-скоро необичайни знаци за интелигентност, за които по всяка вероятност дори не сте се замисляли.

Тези 4 необичайни знаци за интелигентност са:

 1.  Имаш по-скоро либерални политически възгледи

Умните хора са по-скоро либерални в социалните си виждания и това може да е предизвикано от еволюционни причини. Сатоши Каназава, еволюционен психолог в едно от най-реномираните британски висши училища London School of Economics (LSE), казва, че интелигентните хора имат склонност да гледат към по-новите идеи, вместо да се придържат към консервативните такива.

„Общата интелигентност, възможността да обмисляш причинно – следствените връзки, е дала на нашите предци предимство при решаването на еволюционни проблеми, за които не са имали готови решения“, казва Каназава. „В резултат е по-вероятно интелигентните хора да разпознаят и разберат тези нови възможности и ситуации, отколкото по-малко интелигентните хора.“

Данните от дългосрочно национално проучване на юношеското здраве в САЩ подкрепят думите на Каназава. То открива, че младежите, които се самоопределят като „много либерални“ имат среден коефициент на интелигентност от 106 по време на юношеските си години. От друга страна онези, които се определят като „много консервативни“, имат средно IQ от 95 в юношеството си.

Установено е, че страни, чиито граждани се представят по-слабо на международните тестове по математика, имат по консервативни политически възгледи и политически системи и управление като цяло.

Това дава основание на много учени да правят пряка връзка между интелигентността и либералните социалноикономически възгледи.

 2. Редовно пиеш алкохол

Донякъде е странно, че пиенето на алкохол може да е знак за интелигентност. Но изследванията предполагат именно това. Това също може да е свързано с еволюционното ни израстване.

В изследвания, обхванали както американци, така и британци, Сатоши Каназава и екипът му открили, че хората с високи резултати на IQ тестовете в детска и юношеска възраст, са консумирали повече алкохол в зряла възраст в сравнение с хората с ниски IQ резултати.

Въпреки че висок коефициент на интелигентност в детството се асоциира със здравословен начин на живот, вече се свързва и с редовната консумация на алкохол в по-зряла възраст. Каназава обяснява, че това е така отново, заради склонността на интелигентните хора да приемат нови еволюционни ценности в сравнение с по-малко интелигентните индивиди. Консумацията на алкохол от своя страна, както и на цигари и тютюневи изделия, а също и приемането на наркотици са еволюционно нови явления.

 3.  Използвал/а си леки наркотици за удоволствие

Изследванията за употребата на наркотици откриват сходни резултати (поради същите основни причини) с тези за употребата на алкохол. Проучване, публикувано през 2012 г. и обхванало повече от 6000 британци, родени през 1958 г., открива директна връзка между високия коефициент на интелигентност и употребата на забранени вещества в зряла възраст. „Висок IQ на възраст 11 години се асоциира с по-голяма вероятност за употреба на конкретни забранени субстанции 31 години по-късно,“ пишат д-р Джеймс Уайт и колегите му.

Те заключават, че за разлика от повечето изследвания, които асоциират високата интелигентност в детството със здравословните навици в зряла възраст, техните открития предполагат, че високият IQ в детските години може да се окаже причината за придобиване на поведения, които са потенциално вредни (опасни) в зряла възраст.

Изследването не твърди, че интелигентните индивиди е вероятно да добият зависимост от наркотици. Казва обаче, че за тях е по-вероятно да експериментират в някакъв етап от живота си.

4. Ти си слаб/а

Добре е да се знае, че интелигентността води до здравословно поведение, но също и до някои по-рискови такива.

Изследване от 2006 г. анализира данните от 2223 работници в здравеопазването на възраст 32 до 62 години. Резултатите показват ясно, че колкото по-голяма е обиколката на талията, толкова по-ниски са когнитивните способности.

Друго изследване показва, че по-нисък IQ в детството се свързва с лакомия и затлъстяване в зряла възраст. Проучването твърди, че за 11 годишните, които се представят с по-нисък резултат на устни и писмени тестове, е по-вероятно да са дебели в 40-те си години.

Изводът от тези изследвания е, че за интелигентните хора е по-малко вероятно да се придържат консервативни начини на мислене и поведение. За тях е много по-вероятно да търсят нови идеи и преживявания. Това обаче може да доведе до по-рисково поведение.

Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

 • адски тъпа статия!!недомислена и повърхностна!!

  maxobg 15 февруари 2017 20:24 Отговор
 • Опиатите имат „пръст“ в еволюцията, но редовната им употреба води до затъпяване, пристрастяване и деградация!

  Цветомир Иванов 7 февруари 2017 09:27 Отговор
 • ИЗЛАГАТЕ СЕ! НЕ УСЕЩАТЕ ЛИ?

  наско 6 февруари 2017 11:41 Отговор
 • Що за статия?! Засрамете се!

  Учен 1 февруари 2017 08:39 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори