6 проблема, които превръщат интелигентността в бреме

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Мислим за интелигентността като за нещо хубаво. Тя наистина е такова, позволява ни да учим по-бързо, да разрешаваме по-комплексни проблеми …

Интелигентността обаче е и бреме за човека, който я притежава.

  • Интелигентните хора са по-наясно с възможните усложнения на дадена ситуация и съответно са по-склонни към тревожност и песимизъм. Както казва Чарлз Дарвин, „невежеството по-често поражда увереност отколкото познанието“. Накратко казано, невежеството е благословия.
  • Интелигентните хора са под риск да изглеждат надути и самомнителни, но алтернативата е да крият интелекта си. Няма полезен ход.
  • От тях се очаква да са интелигентни винаги. Но дори умните хора допускат грешки като всеки друг и тогава предизвикват по-голяма насрещна реакция от всеки друг. Това е така поради по-голямата разлика в обичайното им поведение и „функциониране“ и момента, в който са сгрешили.
  • От интелигентните се очаква да променят света. Ако изберат по-малко амбициозна кариера са упреквани, че не живеят според пълния си потенциал. Какво ще си помислите, ако един от най-интелигентните хора, които познавате, избере да продава сладолед вместо да отиде в университета?
  • Интелигентните хора са наясно със своите способности. По тази причина те разчитат основно на своята собствена преценка. Без значение колко си интелигентен обаче, допускането и на външно мнение обикновено води до по-добри решения. Затова интелигентните често взимат по-лоши решения от хората, които са по-ограничени.
  • Кариерата и самоувереността на най-интелигентните хора са обвързани с тяхната интелигентност. Неизбежният когнитивен упадък при стареенето наранява повече по-умните хора – практически и психически.

Добрите новини са, че това тежко бреме може да бъде компенсирано:

Прегърнете интелекта си. Живеем във времена, възхваляващи по-скоро егалитаризма, отколкото изключителността. Вашата интелигентност е мощен инструмент за постигане на добро. Впрегнете интелекта си в нещо значимо.

Работете заедно с други интелигентни хора, съвместните ви усилия може да дадат по-голям резултат от сумата на съставните им части.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е достъпно безплатно в Google Play Store и Apple App Store.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Коментари

  • Cheapest Anxiety Meds No Prescription Buy Propecia Through Paypal [url=http://orderlevi.com]vardenafil 20 mg.no prescription[/url] Overnight 4u Order Doxycycline Online Green Keflex

    MiguRormwago 14 ноември 2017 21:26 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори