6 неща, които експерт по хранителни отравяния отказва да яде
Бил Марлър е прекарал повече от 20 години в работа по дела, свързани с хранителни отравяния и вече просто отказва да хапне някои неща. Адвокатът е спечелил за своите клиенти повече от 600 милиона долара обезщетения по делата, които е водил и казва, че се е убедил, че някои неща просто не си струват риска.
Ето кои са храните, които плашат експерта най-много:
1. Сурови стриди
Марлър казва, че през последните 5 години е видял повече болести, свързани с черупкови мекотели отколкото през предишните 2 десетилетия. Причината: затоплящите се води.
Затоплянето на световния океан води до много по-голяма микробна популация, която се отлага в стридите (и всякакви други миди и черупкови).
2. Предварително нарязани или предварително измити плодове и зеленчуци
Марлър твърди, че бяга от такива „като от чума“.
Може да изглеждат бързи и лесни за консумация, но колкото повече хора са участвали в процеса, толкова по-голям е шансът за пренасяне на някаква зараза. Не си струва риска.
3. Сурови кълнове
Заразите с кълнове са изненадващо чести през последните 2 десетилетия. Около 30 са бактериалните огнища, засягащи кълновете най-често – основно става дума за е-коли и салмонела.
„Има прекалено много случаи на зарази, за да не обръщаме внимание на рисковете“, казва Марлър. „Такива продукти изобщо на ям.“
4. Сурово месо
Съжалявам, шеф: Марлър няма да си поръча стека по-суров от средно добре приготвен (medium-well).
Според експерта, месото трябва да се готви поне на 71 градуса по Целзий (160 по Фаренхайт), за да измрат бактериите, причиняващи салмонела или е-коли инфекции.
5. Сурови яйца
Това не е изненада за всеки, който помни и знае за предишни случаи на епидемии от салмонела.
Според Марлър, шансът да се заразиш от сурово яйце днес е в пъти по-малък в сравнение с преди 20 години, но рискът все още не си заслужава.
6. Непастьоризирани мляко и сокове
Новата мода на суровоядството насърчава хората да пият „сурово“ мляко и плодови джусове, като аргументът е, че процесът на пастьоризация намалява хранителните стойности.
Марлър казва, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да бъдат. Пропускането на мерките за безопасност води логично до повишен риск от бактериални инфекции, вируси и паразити.
„Ползата не е достатъчно голяма, за да поемаме такива рискове“, казва експертът.
Източник: Business Insider