6 неща, които експерт по хранителни отравяния отказва да яде

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Бил Марлър е прекарал повече от 20 години в работа по дела, свързани с хранителни отравяния и вече просто отказва да хапне някои неща. Адвокатът е спечелил за своите клиенти повече от 600 милиона долара обезщетения по делата, които е водил и казва, че се е убедил, че някои неща просто не си струват риска.

Ето кои са храните, които плашат експерта най-много:

1. Сурови стриди

Марлър казва, че през последните 5 години е видял повече болести, свързани с черупкови мекотели отколкото през предишните 2 десетилетия. Причината: затоплящите се води.

Затоплянето на световния океан води до много по-голяма микробна популация, която се отлага в стридите (и всякакви други миди и черупкови).

2. Предварително нарязани или предварително измити плодове и зеленчуци

Марлър твърди, че бяга от такива „като от чума“.

Може да изглеждат бързи и лесни за консумация, но колкото повече хора са участвали в процеса, толкова по-голям е шансът за пренасяне на някаква зараза. Не си струва риска.

3. Сурови кълнове

Заразите с кълнове са изненадващо чести през последните 2 десетилетия. Около 30 са бактериалните огнища, засягащи кълновете най-често – основно става дума за е-коли и салмонела.

„Има прекалено много случаи на зарази, за да не обръщаме внимание на рисковете“, казва Марлър. „Такива продукти изобщо на ям.“

4. Сурово месо

Съжалявам, шеф: Марлър няма да си поръча стека по-суров от средно добре приготвен (medium-well).

Според експерта, месото трябва да се готви поне на 71 градуса по Целзий (160 по Фаренхайт), за да измрат бактериите, причиняващи салмонела или е-коли инфекции.

5. Сурови яйца

Това не е изненада за всеки, който помни и знае за предишни случаи на епидемии от салмонела.

Според Марлър, шансът да се заразиш от сурово яйце днес е в пъти по-малък в сравнение с преди 20 години, но рискът все още не си заслужава.

6. Непастьоризирани мляко и сокове

Новата мода на суровоядството насърчава хората да пият „сурово“ мляко и плодови джусове, като аргументът е, че процесът на пастьоризация намалява хранителните стойности.

Марлър казва, че пастьоризацията не е опасна, но суровите напитки могат да бъдат. Пропускането на мерките за безопасност води логично до повишен риск от бактериални инфекции, вируси и паразити.

„Ползата не е достатъчно голяма, за да поемаме такива рискове“, казва експертът.

Източник: Business Insider

Категории на статиите:
Здраве

Коментари

  • Статията е вярна и хубава, дано „модерните“ си вземат поука, НО
    ЩО за дума е „джусове“?! СРАМ, голям позор за оня изпуснал се по такъв грозен начин!
    Моля, мислете като пишете, контролирайте пръстите си по кои букви щъкат, щото недоразумение като „джусове“ не е просто жалко и смешно, то е отвращаващо!

    :) 16 юни 2017 09:28 Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори