Дали подобно нещо може да се случи и у нас?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Boulder medical center
Димитър Димитров

Този понеделник изпълнителният директор на Американската фъстъчена корпорация Стюарт Парнъл (Stewart Parnell) получи сурова присъда заради избухването на огнища от салмонела през 2008 и 2009 г.

Той беше осъден на 28 години затвор, брат му Майкъл, който също е бил част от компанията, получи 20 години, а мениджърът по качество получи 5 години затвор.

Според BBC съоръженията на Фъстъчената корпорация не само имали течащи покриви и хлебарки по пода, ами и от компанията фалшифицирали лабораторни сертификати за сигурност на храните.

Лабораторни тестове въобще не са провеждани, а ако е имало такива, то те са отчели храната като замърсена. Не е изненадващо, че продуктите на фирмата заразили над 700 души със салмонела. В крайна сметка 9 души умират.

За съжаление това не е единственият случай на избухване на салмонела. Дори тази година няколко компании бяха подведени под отговорност заради некачествени и болестотворни храни. Според Wall Street Journal за тази година вече има четири случая на осъждане на цели компании, произвеждащи храна, или шефовете им.

През май месец компанията Quality Egg (Качествено яйце), която е имала частична вина за избухване на салмонела през 2010, беше осъдена да плати глоба в размер на 6,79 млн. долара. Над 2000 души са се заразили със салмонела в този период. Главният изпълнителен директор и главният оперативен директор са осъдени на 3 месеца във федерален затвор, но все още обжалват.

Също през май тази година компанията ConAgra се признала за виновна за друг случай на разразяване на салмонела (2006-2007). В доклад на американското министерство на правосъдието пише, че компанията е глобена 8 млн. долара и предаване на активи на стойност 3,2 млн. долара. Това е най-голямата глоба, плащана някога по съдебен случай, свързан с безопасността на храните.

Има и още един много интересен случай, за който става ясно благодарение на съобщение за пресата от Американската администрация по храните и лекарствените продукти (FDA). Става въпрос за компания, която доставя мексиканско сирене на Queso Cincho De Guerrero.

Когато им връщали сирене, защото е мухлясало, те изрязвали мухъла и го продавали отново. По този начин голяма част от продукцията била заразена със салмонела, ешерихия коли и други опасни бактерии. Президентът на компанията се признал за виновен и бил глобен само 750 хил. долара и 5 дни лишаване от свобода.

В момента Американската администрация по храните и лекарствените продукти внедрява нови правила, които би трябвало да предпазват по-добре хората от болестотворни бактерии. Тези правила ще влязат в сила от 2016 година.

Popular Science

Категории на статиите:
Здраве

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори