7 начина да бъдете по-уверени в себе си

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Ивайло Красимиров

Увереността не е качество, с което един ден просто се събуждате. Не е задължително и да го притежавате по рождение. Увереността се изгражда с времето. Трябва да обърнем сериозно внимание именно на тази ключова дума – „изгражда“.
Сигурно знаете какво е да ви завладее чувство на малоценност и това да направи света ви едно по-голямо и по-страшно място. Необходимо е единствено време, за да придобиете желаното самочувствие.

Сигурно понякога сте се чудили какъв би бил животът ви и дали щяхте да бъдете същия човек, който сте днес, ако животът ви не бе осеян с тръни и препятствия. Може би щяхте да се осмелите да се попитате: „Какво ще стане, ако един ден се събудя и всичко е изчезнало: скъпите дрехи, къщата, приятелите, кариерата? Какво ще стане с мен? Кой ще съм тогава?“

Истинският успех не е видим с просто око. Той не може да бъде лесно унищожен, когато бури връхлитат живота ви. Същността, която притежавате е това, което ви разграничава от тълпата. Вътрешната ви светлина не зависи от одобрението на другите. Приемайки собствените си пропуски и недостатъци у вас се заражда смелост, която с годините ви прави по-силни и устойчиви.

Има определени неща, които трябва да научите за себе си и неща, през които трябва да преминете, за да добиете самоувереност и самочувствие. Съмненията в собствените ви способности бавно разрушават вътрешната ви увереност.

Ето и 7 съвета, които ще ви помогнат да вървите по пътя си уверени, силни и да изградите една хармонична връзка със себе си.

  1. Повярвайте, че сте уникални

Никой на света не е като теб. Всяко едно същество на земята е родено с различни способности и дарби. Птицата има криле, за да лети, рибата може да диша под вода, хамелеонът променя цветовете си и т.н. Първата крачка към личностното усъвършенстване е да повярвате, че сте наистина уникални.

Отделете няколко минути, за да помислите кои са качествата и силните ви страни, които ви открояват от останали хора? Кое е нещото, което можете да постигнете с лекота?

Запомнете добре кои сте, през какво сте преминали и какво ви прави специални и различни. Опознайте истинската си същност и човекът, който сте отвътре ще излезе на яве.

  1. Простете си за минали грешки и продължете напред

Само можете да бъдете благодарни за трудното минало, което сте имали. Именно то ви е направило човека, който сте днес. Гордейте се с белезите си, защото заради тях притежавате вътрешната си сила. Понякога тежестта на лошите спомени и предателствата взимат надмощие. Забравете ги и се фокусирайте върху настоящия момент и целите към които сте се запътили.

Всичко, което досега ви се е случило е урок, най-вече грешките ви. Те са основата на вашия растеж и изграждат у вас нов светоглед, както и по-силното ви и по-мъдро вътрешно „аз“.

  1. Дори да се страхувате, излезте от зоната си на комфорт. Страховете ви ще умрат, когато имате куража да се изправите срещу тях.

Приемайте предизвикателствата на живота. Това ще разшири хоризонтите ви и светът ще разкрие тайните си за вас. Правейки първата крачка ще придобиете кураж и увереност, които ще преборят страховете ви. По този начин ще откриете в себе си неподозирани сили и способности. Например, ако се страхувате да говорите пред публика, започнете с малки крачки. Говорете пред малка група от хора, а след това вдигнете тост на голямо семейно събиране. Ако се страхувате да говорите с непознат – заговорете непознат. Отидете в чужда страна, където можете да научите нов език и обичаи. Така ще разберете, че предишните ви страхове са били господари на съзнанието ви напразно, защото всъщност, те съвсем на са истински. Правейки нещата, от които се страхувате извличате само и единствено лична полза.

  1. Не се страхувайте от провал

Спрете да се интересувате от мнението на околните. Само по този начин ще бъдете наистина свободни. Чувството е прекрасно. Не приемайте себе си на сериозно. Научете се да бъдете скромни, защото когато сте скромни вие сте спокойни – качество, което е в тясна връзка с увереността. Няма нужда да се доказвате на някого. Вие вече сами сте приели несъвършенствата си. Може да сте понесли провал, но сте се научили как да продължите напред. Може и да сте имали унизителни моменти, но вече можете спокойно да им обърнете гръб. Провалите и униженията ще укрепят вашето самочувствие. Бъдете готови да се направите на глупаци, ако искате да станете велики.
Най-добре ще опознаете себе си, ако понякога се разхождате сами и загърбите образа на човека, който мислите че трябва да бъдете.

  1. Вие не сте миналото си, нито дипломите по стената си

Ако очаквате някой да ви похвали или поощри, значи сте оставили личното си щастие в ръцете на други хора. Всички ние дълбоко в себе си знаем, че нашите постижения не определят кои сме всъщност. Когато наистина опознаем себе си ще се почувстваме като преродени.
Покажете слабите си места, мечтите, които не излизат от главата ви, вътрешните си желания. Те ще ви посочат правилния път.

  1. Не се фокусирайте само върху себе си

Това е един от най-лесните начини да изградите у себе си увереност. Забелязвали ли сте, че когато се концентирате прекалено много върху себе си ставате егоцентрични? Това е така, защото постоянно премисляте нещата и очаквате хората да започнат да ви съдят.
Опитайте се да се концентрирате и върху околните. Гледайте хората в очите, когато ви говорят. Слушайте ги и помислете как можете да им помогнете, вместо да мислите какво ще им отговорите. Следващият път, когато излезете навън, наблюдавайте хората около себе си. Най-вероятно ще откриете, че всеки е уникален и има своята уникална история, която чака да бъде споделена.

  1. Живейте живота си в съответствие с ценностите, които изповядвате. Следвайте мечтите си и никога не се отказвайте

Бъдете в хармония със себе си. Живейте според ценностите и възприятията си и никога не вървете срещу тях. Занимавайте се с неща, които ви вдъхновяват. Следвайте целите си, независимо колко са големи. Бавният напредък може да даде по-добри резултати. Избягвайте напрежението, за да си осигурите по-голяма наслада от това, с което сте се захванали.

Когато изпаднете в ситуация или взаимоотношения, които не ви харесват, помнете че това е в резултат от ваш предходен избор. Имате възможност да изберете по-добър път за себе си, дори и тогава, когато това изглежда невъзможно. Променете посоката на живота си. Бъдещото ви „аз“ ще ви се отблагодари. Увереността ви ще разцъфне в резултат на упоритостта и умствената ви сила.

Самоувереността ни расте, когато сами дирижираме живота си. Ние сме тези, които управляват превозното средство, а не сме просто пътниците в него.

Когато правите избори в живота си се позовавайте на това което е най-правилно за вас. По този начин вашата самоувереност със сигурност ще приеме различни размери. Ще разберете, че да кажете „не“ на хора и ситуации, които не са във ваша полза е по-естественият човешки рефлекс.

Правете онова, което според вас има значение. Докажете на себе си, че държите нещата под контрол и че страховете ви не ви контролират изцяло. Крачете въоръжени с дързост, знаейки че сами по себе си сте уникални. Когато успеете да бъдете в хармония със себе си, тогава вече няма да имате нужда да се доказвате пред никого, както и никой няма да може да си вземе дори и парченце от вас, защото вие вече ще бъдете едно цяло. Бавният и постепенен процес на самопознаване е ключът към придобиване на самочувствие и увереност в живота.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Аз, човекът

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *


*

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори