В конспирациите вярват тези, които искат контрол

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Антония Михайлова

В конспиративните теории вярват хората, които не усещат достатъчно контрол над собствения си живот. До този извод са стигнали учени от Нидерландия и САЩ, съобщава Times, като цитира публикация в сп. Applied Cognitive Psychology.

Кои са всички тези хора, които вярват в конспиративните теории? Този въпрос си задал Ян-Вилем ван Пройен (Jan-Willem van Prooijen), професор по социология и организационна психология в Амстердамския свободен университет, който изучава тази тема вече шест години, но все още се учудва колко много хора вярват в конспирологията.

Обикновено конспиративните теории изплуват в периоди на несигурност и страх – след терористични актове, финансови кризи, гибел на известни хора и природни бедствия. Предишни изследвания показали, че ако хората не чувстват, че могат да контролират ситуацията, те се опитват да я осмислят и да разберат причините. Тези размишления ги водят към връзки между събитията, които всъщност не са свързани с причините и следствията.

Сега се оказва, че е вярно и обратното твърдение. Увереността в себе си служи като защита от вяра в теории на конспирациите. Учените разделили 119 души на две групи. Едната трябвало да запише спомени за периоди, в които участниците напълно владеели ситуацията. Другата група се потопила в спомени за дните, в които са усещали беззащитност. По такъв начин учените накарали в едната група участниците да се усещат силни, а в другата – безпомощни.

След това доброволците трябвало да споделят отношение към строителен проект в Амстердам, който случайно разрушил основите на много къщи. Народът тогава подозирал в проекта зъл умисъл от страна на правителството. И ето че групата, която изпитвала чувство на увереност, била по-малко склонна да вярва в конспирация от страна на властите.

Вторият експеримент се състоял в анализ на данните от допитване, събрани в САЩ през последните месеци на 1999 година, тоест в навечерието на очакването на „проблем 2000“, който можел да предизвика колапс на компютърните системи.

Оказва се, че колкото повече човек се страхувал от излизането на компютрите от строя при прехода към 2000 година, толкова по-охотно вярват той в различни конспирации – от убийството на Кенеди до летящите чинии. Ако човек вярва в една конспиративна теория, толкова по-вероятно вярва и в други, смятат изследователите.

Тези резултати се съгласуват с изследване, публикувано миналата година, според което 37% от американците вярват, че департаментът по храни и лекарства на САЩ умишлено блокира достъпа на хора към природните лекарства срещу рак, понеже защитава интересите на фармацевтичните компании.

Категории на статиите:
Разни хора

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори