8 часа светлина = 1 чаша морска вода

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

©SALt
Димитър Димитров

Изкуствената светлината е нещо, което приемаме за даденост, и не помисляме, когато светваме лампите или ги изгасяме.

Но на някои места по света изкуствената светлина е лукс. Например по 7-те хиляди разпръснати острова на Филипините светлината, захранвана от електричество, е рядкост, но пък има страшно много солена вода.

Мнозина от обитателите на Филипините все още използват свещи или лампи на батерии в домовете си, което е не само неефикасно, но и опасно.

Като имали това предвид, инженери от SALt създали лампа, която работи със солена вода. Лампата на SALt използва разтвор от една чаша вода и две супени лъжици сол – дори няма нужда да правите това, морската вода върши същата работа.

Идеята е хората да могат просто да отиват до морето и да си напълват 1-2 бутилки вода, с която да захранват лампите си. На практика това означава чиста и безплатна енергия за 8 часа, и то когато пожелаете.

Животът на лампата е една година, ако се използва по по-малко от 8 часа на ден. Ако се възползвате от пълния ѝ капацитет, то животът ѝ ще бъде шест месеца. Едно допълнение – лампата има слотове, в които може да зареждате телефон или таблет.

© SALt

© SALt

Продуктът все още не е на пазара, защото е в период на тестване, но скоро ще бъде пуснат за продажба във Филипините, а по-късно – и по света.

ZME Science

Категории на статиите:
Иновации

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори