9 начина за по-добра психическа устойчивост

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Мегавселена
  • 7 юли 2016 г. в 23:33 Последна промяна:
    7 юли 2016 г. в 23:33

Много хора смятат, че психическата стабилност е нещо, което или имаш или нямаш. Противно на общоприетото схващане, силната психика не е качество единствено на по-надарените индивиди. Всеки човек среща предизвикателства в живота си и в такива ситуации се учи да развива психическата си устойчивост. Всъщност, не е задължително човек да чака такова предизвикателство – психическата сила може да бъде тренирана и в нормални ежедневни ситуации.

Ето и девет начина, които ще помогнат за по-голяма психическата устойчивост:

1. Не отделяйте голямо внимание на неща, които не можете да контролирате

Винаги ще съществуват неща, върху които няма да можете да упражнявате пълен контрол. Това са неща различни за всеки човек, но резултатът винаги е един и същ. Не оставяйте подобни ситуации да контролират живота ви. Направете всичко по силите си и оставете останалото на съдбата.

2. Учете се от миналото си

Гледайте на миналото си като на урок. Научете това, което трябва да научите и продължете напред. Това, разбира се е по-лесно да се каже, отколкото да се приложи на практика. Много от нас са склонни да обръщат внимание единствено и само на лошите си спомени. Но миналото ни не ни определя. Веднъж научим ли се да продължаваме напред, в бъдеще ще можем да се справяме с всяка трудност по-бързо и по-лесно.

3. Не разчитайте на късмета

Това е форма на психическа издръжливост, която често се пренебрегва, защото е средоточена върху бъдещето, а не върху миналото или настоящето. Научете се да създавате свой собствен късмет. Много от успешните хора със сигурност ще ви посъветват точно това. Чувствайте се така, сякаш контролирате всичко и нещата ще започнат да се случват сами. Вече няма да разчитате само на късмета си.

4. Празнувайте успеха на другите като свой собствен

Има две универсални истини около успеха, които всеки човек трябва да знае. Първо, всеки може да бъде успешен и без да взима парче от тортата на някой друг. Второ, вярвате или не, изолирайте това което ви кара да негодувате. Да негодувате отнема много повече умствена енергия. Вместо да негодувате, използвайте енергията си, за да работите за собствения си успех.

5. Не се оплаквайте

Всичко, което ви кара да се чувствате зле произвежда непродуктивна, отрицателна енергия. Приложете психическата си енергия, за да подобрите или поправите ситуацията.

6. Не се опитвайте да угодите на всички

Хората, които ви обичат ще бъдат до вас, независимо от доходите ви, каква кола карате или какво работите. Да впечатлите всеки нов човек, когото срещнете е мисия, която никога няма да спечелите. Вашата психика ще страда, защото е невъзможно да угодите на всеки човек. Фокусирайте се върху това да впечатлите себе си. Така ще избегнете голям брой повърхностни взаимоотношения в живота си. Направете услуга на ума си и премахнете ненужния и безсмислен стрес.

7. Упражнявайте благодарността си

Казват, че в трудни времена, когато не е лесно нещата да се погледнат позитивно трябва да преброиш нещата, за които си благодарен. Това може да бъде умствена детоксикация. Опитайте се да си направите списък от пет или десет неща, за които сте благодарни и психическото напрежение определено ще изчезне.

8. Не бъдете колебливи

Да сте колебливи означава да изпитвате трудност при взимането на решения. Някои от нас са изключително внимателни и дори и най-дребните решения изискват големи грижи. Добър начин да промените този навик е да започнете от нещо дребно. Ако това е избор, чийто последствия няма да са големи, възползвайте се от шанса да не се притеснявате много за резултатите. Ще бъдете изненадани колко освобождаващо действа чувството на контрол.

9. Бъдете мотивирани

Когато сме психически изморени сме способни да отлагаме нещата и да си намираме оправдания. Гледаме винаги да намираме лесен изход от ситуациите, точно както се случва, когато сме физически изморени. Най-добрият начин за справяне с това е постоянно да си напомняте чрез визуални стимулации за вашите мечти и амбиции. Четете и гледайте неща които ви вдъхновяват, слушайте любимата си музика, посещавайте любимите си места. Правете това което знаете, че ще проработи. Това определено ще ви подейства като събуждане и ще върнете силите обратно в съзнанието си.

Категории на статиите:
Психология

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори