Да видиш Марс голям колкото Луната?

Бъди най-интересния човек, когото познаваш

Само с фотошоп Марс може да изглежда голям колкото пълната Луна.
© NASA
Антония Михайлова

Вярно ли е, че на 27 август Марс ще бъде голям колкото Луната?

Не, не е вярно. Това е измислица, тиражирана през 2003 година. Както се твърдяло тогава, на 27 август 2003 година Марс трябвало да изглежда по-голям от пълна Луна.

Оттогава слуховете за необичайното природно явление изплуват ежегодно с настъпването на август.

Веднъж на около две години Марс достига точката от своята орбита, която се нарича „опозиция“. В този момент Червената планета се разполага на небето срещу Слънцето, тоест от гледна точка на земния наблюдател Марс противостои на Слънцето.

През 2003 година Марс наистина се приближил рекордно близо до Земята. Подобно сближаване на планетите може да се наблюдава едва през 2287 г.

През април 2014 година разстоянието между Марс и Земята станало минимално за последните повече от шест години (от декември 2007 г.) и е било 92 млн. километра. Толкова двете планети ще се сближат на 22 май 2016 година.

Може ли Марс да изглежда по-голям от Луната?

Не, не може. Ако Марс се приближи на разстояние, достатъчно за такова събитие, неговата гравитация би предизвикала катастрофален ефект. Диаметърът на Марс е два пъти по-голям от този на Луната.

Това значи, че за да има същия видим размер, той трябва да се намира на разстояние два пъти по-голямо, отколкото Луната, или на около 800 000 км. С неговата девет пъти по-голяма маса той би въздействал на Земята с гравитацията си два пъти по-силно от Луната.

Как се променя разстоянието между Марс и Земята?

Разстоянието между Земята и Марс постоянно се променя. Планетите са разположени на минимална дистанция една от друга, когато Земята се намира между Слънцето и Марс. В такъв период разстоянието между планетите е от 55 до 100 млн. километра.

Максималните стойности на разстоянието се достигат тогава, когато Слънцето се намира между Земята и Марс. В такъв случай планетите се намират в най-далечните точки от своите орбити и разстоянието между тях е около 400 млн. км.

Ако Марс и Земята се сближат на разстояние под 60 млн. километра, то подобни опозиции се наричат велики. Те се случват на всеки 15 или 17 години. Последната велика опозиция е била на 27 август 2003 година, а следващата се очаква на 27 юли 2018 г. В тези дни Марс ще се доближи до Земята на 58 000 км.

–––

*Марс е четвъртата планета от Слънцето. В древността тя е кръстена в чест на древноримския бог на войната заради червения си цвят. Марс извършва завъртане около Слънцето за 687 дни, а периодът на въртене около оста му е 24 часа и 37 минути.

Грешка, групата не съществува! Проверете синтаксиса! (ID: 5)
Категории на статиите:
Еврика!

Коментарите са затворени.

Мегавселена

С използването на този сайт вие се съгласявате със събирането на cookies. повече информация

Сайтът използва coocies, за да ви даде възможно най-доброто сърфиране. С влизането в него вие се съгласявате с използването им.

Затвори